Kommentti: Onko pelaamisen salliminen uhka vai mahdollisuus?

Torstaina käynnistyi Big Brotherin asukashaku ensi syksynä esitettävälle uudelle kaudelle. Uusien asukkaiden lisäksi kaudella nähdään merkittävä uudistus, kun BB-talossa sallitaan pelaaminen ja nimeämisistä saa puhua.

Perinteisesti Big Brotherissa nimeämisiin liittyvä juonittelu on ollut kiellettyä, eikä nimeämisistä ole saanut puhua. Torstaina julkistetun asukashaun yhteydessä kerrottiin, että tulevalla kaudella BB-talossa pärjää vain pelaamalla ja nimeämisistä saa puhua. Käytännössä tämä tarkoittaa juonittelun sallimista, mutta tarkemmin nimeämisiin ja juonitteluun liittyviä yksityiskohtia ei kerrottu.

Aivan joka kausi juonittelu ei ole ollut kiellettyä Suomen Big Brotherissa. Koko kauden mittainen lupa juonitella on ollut vuosina 2011, 2012 ja 2013 (Julkkis-BB). Kun BB-talossa on saanut juonitella, se ei ole vaikuttanut ilmapiiriin positiivisesti. Kaikkein pahiten tämä tuntui ehkä kaudella 2012, jolloin talossa valitsi välillä hyvinkin ahdistava tunnelma. Toistaalta saadaan ilmapiiri pilalle myös ilman juonitteluakin, kuten kaudella 2014.

Juonittelun salliminen ja antaa lupa puhua nimeämisistä saattaa viedä talon puheenaiheita siihen, että kohta siellä ei muusta puhutakaan. Luultavasti talossa on kuitenkin asukkaita, jotka eivät halua tähän toimintaan sen suuremmin lähteä, joten ainakin nähdään pelurit entistä paremmin. Pahinta on, kun talo klikkiytyy ja asukkaan ryhmäytyvät omiksi porukoikseen ja muista tulee lähestulkoon vihollisia. Tällöin myös pahan puhuminen, eli tuttavallisemmin läyhääminen, lisääntynee.

Pelaaminen voi mennä rumaksi, jos joku lähtee esimerkiksi provosoimaan joitakin henkilöitä tai tilanteita. Tällaisia provokaatioista nähtiin mm. viime kaudella, kun esimerkiksi Pekka lisäsi tahallaan ns. bensaa liekkeihin. Itse en arvosta tällaista toimintaa etenkään, jos ei itse kestä, jos heitetään samantyyppistä takaisin.

Jos tulevan kausi pelaaminen liittyy enemmän tehtävien suorittamiseen, niistä saataviin palkintoihin ja esimerkiksi saataviin koskemattomuuksiin, se on mielestäni sopivaa. Tehtäviin soisi panostettavan ja näyttävät tehtävät tehtäväalueella ovat mahdollisia, kuten viime vuonna muutamaan kertaan nähtiin. Mihinkään Selviytyjien suuntaan en halua Big Brotherin menevän, mutta on mahdollista, että tulevaan kauteen on otettu vaikutteita viime vuosien Australian Big Brotherista.

Ruudusta on voinut katsoa Austalian BB:n kaksi viimeisintä normikautta ja sen niiden on sanottu olleen hyvin kilpailullisia. Vertailussa Suomen Big Brotheriin on Austalian BB:n sanottu voittavan reilusti, mutta Suomessa on nähty kausista vain koostelähetykset. Tiettävästi edes Australiassa ei kahta viime normikautta ole pystynyt seuraamaan 24/7:n kautta, joten katselukokemus muuttuu merkittävästi, jos Suomessa on seurannut livestreamia BB-talosta läpi kauden.

Suhtaudun varauksin tuleviin uudistuksiin, sillä juonittelu ja nimeämisistä puhuminen lisäävät mielestäni vain eripuraa, eikä tuo mitään lisäarvoa kauteen. Tehtävien kilpailullisia elementtejä sen sijaan odotan innolla, sillä uuden BB-universumin myötä tehtävissä on ollut potentiaalia ja tuotannossa on ollut yritystä.

Näen pelaamisen sallimisella enemmän uhkia kuin mahdollisuuksia lähinnä juonitteluun liittyvien asioiden vuoksi. En arvosta etenkään, kun asukkaan ryhtyvät toistensa kanssa psykkiseen peliin, joka voi mennä ilkeäksi. Onneksi sentään kaikki tietävät pelin hengen nyt etukäteen.

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.