Kommentti: Palatkaa perinteiseen Big Brotheriin

Vuoden 2022 Big Brotherissa sai pelata, taktikoida ja juonitella kaudelle tehtyjen sääntömuutosten ansiosta. Päättyneestä kaudesta jäi kuitenkin ikävä maku suuhun ja sitä toivoisi perinteisemmän Big Brotherin paluuta, jos BB:lle saadaan jatkoa.

Pelaaminen oli kauden teemana, jota korostettiin lähetyksissä ja asukkaat ottivat sen tosissaan. Tosin aivan kaikki eivät heti alussa pelanneet, mutta kauden edetessä voidaan katsoa, että kaikki asukkaat pelasivat jollain tasolla. 

Kauden ongelmat liittyen peliteemaan olivat asukkaiden väliset keskustelut toisistaan nimeämispisteiden jakamisista. Etenkin alkukaudesta nähtiin joitakin ylilyöntejä, mutta tilanne kuitenkin tasaantui kauden edetessä. Ensimmäisinä kolmena viikkona tilanteeseen vaikutti se, kun häätöovi kävi molempiin suuntiin tiuhaan tahtiin ja asukkaat joutuivat häätämään toisiaan keskiviikkoisin. Ikäänkuin suoraan syvään päätyyn joutunut Reeo pelasi heti ensimmäisestä päivästä lähtien jouduttuaan ensimmäiseen asukashäätöön. Vaikka Reeo oli asukkaista luultavasti parhaiten valmistautunut pelaamiseen, sortui hän myös muutamiin ikäviin puheisiin muutamista asukkaista.

Reeo myönsi ns. ylipelaamisen itsekin talossa ja hän sanoi rauhoittaneensa pelaamista välillä. Toisissa leireissä ei oltu ainakaan sen parempia, sillä Reeon liittouman pahin vastavoima, joka pyöri mm. Lauran, Merven ja Milenan voimin puhui Reeosta useaan otteeseen varsin ikävään sävyyn. Keskustelut johtuivat väärintulkinnoista, koska liittoumat eivät keskustelleet peliasioista keskenään. Asukkaat eivät myöskään keskustelleet itseään vaivaamaan jääneistä asioista, kuten Lauraa ärsyttänyt Reeon käytös talossa, jota Laura ei kuitenkaan ottanut koskaan esiin Reeon kanssa.

Olin jo ennen kauden alkua pelännyt, että pelaaminen käsitetään väärin talossa ja siitä tulee pitkälti vain peruste pahan puhumiselle. Osittain pelot toteutuivatkin, vaikka aivan samoille tasoille pahan puhumisessa ei onneksi menty kuin Suomen Big Brotherissa pahimmillaan kausilla 2012 tai 2014.

Toinen häiritsevä tekijä tässä kaudessa oli lähes jatkuva pelipuhe, joka täytti talon käytännössä sunnuntai-illasta nimeämisten päättymiseen saakka. Ainoa hetki, jolloin pelipuhe ei ollut asukkaiden vapaa-ajan pääaihe oli aika, kun nimeämisistä ei saanut puhua nimeämistulosten julkistamiseen saakka. Tämän lisäksi kauden aikana oli pari pelipuheesta vapaata viikkoa, kun juonittelu oli yhtenä viikkona kielletty ja toisella kerralla kaikki asukkaat päällikköä lukuun ottamatta olivat häätöäänestyksessä.

Asukkaiden puhuminen pelaamisesta ja nimeämispisteistä alkoi puuduttaa hyvin nopeasti. Sen lisäksi, että juonittelukeskustelut olivat katsojan näkökulmasta hyvin raskaita ja kuluttavia, jäi niiden varjoon asukkaiden normaali vuorovaikutus. Katsojana sain asukkaista vähemmän irti, kun he eivät puhuneet toistensa kanssa heistä itsestään, heidän kokemuksistaan ja tuntemuksistaan. Kaiken kaikkiaan asukkaiden väleistä jäi suurimmaksi osaksi varsin pintapuoliset mielikuvat, eikä pelaamisen vuoksi osannut arvioida, pitivätkö he toisistaan aidosti vai vain pelin vuoksi.

Toki tämä ei koskenut kaikkia, sillä esimerkiksi Reeon ja Heidin välillä oli selkeästi erityisluontoinen suhde. He todella ystävystyivät talossa ja usein päivän kohokohta oli Reeon ja Heidin välinen teehetki sinivalon kajoisessa olohuoneessa, kun muut asukkaat olivat jo menneet nukkumaan. Reeo ja Heidi olivat talon harvoja poikkeuksia, jotka keskenään puhuivat myös muusta kuin pelaamisesta. Paradoksaalista oli, että he olivat talossa myös ns. pelin päällä vahvan Rooma-liittouman ansiosta, mutta he hallitsivat myös pelin ulkopuolisen toiminnan mielestäni parhaiten.

Reeon ja Heidin kaltaista vuorovaikutusta nähtiin aivan liian vähän tämän vuoden Big Brotherissa. Henkilökemiat ovat kuitenkin tärkeä osa formaattia, miten asukkaat selviävät tehtävistä, nimeämisistä, häädöistä ja muista tilanteista talossa.  Pelikaudesta jäi lähinnä se mielikuva, että asukkaat olivat keskenään kuin työtovereita, joilla on muodolliset välit toisiinsa kuin ihmisillä työpaikalla. Ehkä siksi kaudesta jäi hieman kalsea kuva.

Tuotannolla on nyt mietinnän paikka, mihin suuntaan Big Brotheria seuraavaksi viedään. Jos BB:lle tulee jatkoa, miettisin vahvasti perinteisemmän version tekemistä. Tässä juonittelu ja muu pelaaminen olisi kielletty. Tällöin toki pitäisi panostaa mm. tehtäviin ja muihin haasteisiin. Asukasvalintoihin pitää tietenkin kiinnittää huomiota, mutta uskoisin, että tämän kauden asukkaista jäi potentiaali osittain piiloon juuri pelaamisen vuoksi. Olisin mielelläni nähnyt esimerkiksi Heidin tai Pirkan kaudella, jolla ei olisi saanut juonitella.

Kautta sotkivat myös pelillisesti tehdyt häädöt, jotka veivät talosta asukkaita, joista olisi varmasti saatu irti kauden edetessä. Esimerkiksi Daiyanan lähtö viikon jälkeen ja Pirkan suorastaan epäoikeudenmukainen kohtelu ottivat päähän. Eikä sovi unohtaa tuotannon suhmurointia viimeisten nimeämisten yhteydessä, kun häätöäänestykseen joutuneiden määrää ryhdyttiin viime metreillä viilaamaan ja kauden aiempi linja heitettiin romukoppaan.

Ainakin katsojalukujen perusteella katsojia kaikkosi syksyn aikana ja uskoisin, että peliteemaan kyllästyminen oli valtaosalla syynä tähän. Saa nähdä, jatkuuko Big Brother vuonna 2023. Joka tapauksessa ensi vuodelle on tehtävä muutoksia, vaikka peliteemaa jatkettaisiinkin.

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.