Kommentti: Pelisilmän hyödyntäminen

Tänään alkava Big Brother ottaa rohkean suunnan, kun pelaaminen on keskiössä alkavalla kaudella. Juonittelusta ja sen mahdollisesti aiheuttamasta ilkeilystä en pidä, mutta toivottavasti pelillisyyden tuomat mahdollisuudet käytetään hyväksi.

Perinteisesti BB:ssä nimeämisistä ei ole saanut puhua ja juonittelu on ollut ehdottomasti kiellettyä. Tänä syksynä kaikki on toisin, kun sitä näytetään suorastaan vaativan tuotannon taholta, mikäli asukas meinaa voittaa kauden. Big Brother pitää "pelata läpi" ennakkomainonnan perusteella.

Mielestäni Big Brother perustuu siihen, miten ihmiset tulevat toistensa kanssa toimeen suljetussa tilassa, josta ei pääse pois oman mielensä mukaan. Erilaiset tehtävät, tekemättömyys, osittain epämiellyttävät kanssa-asukkaat pistävät hermot koetukselle, joillakin enemmän, joillakin vähemmän. Kun vielä Big Brother pistää kätensä soppaan erilaisin kääntein saadaan osaavan tuotannon käsissä loistavaa tosi-tv:tä.

Vaikka loistava tosi-tv on näyttäytynyt vain ajoittain ainakin Big Brotherin osalta ollut, pelkään pahoin, ettei pelillinen Big Brother ole oikea suunta. Valitettavasti juonittelu on tuonut vain mielipahaa, kun se on mennyt selän takana puhumiseksi. Ei liittoumien luominen tarkoita sitä, että pitäisi haukkua tai ilkeillä toisten selän takana. Pahimmillaan tämä tarkoittaa riitaista ja jakaantunutta taloa, jossa ryhmät kyräilevät keskenään.

Osaavatko asukkaat hyödyntää sääntömuutoksen oikealla tavalla, ettei suututeta katsojia? Ennen kauden alkua sanottiin, että katsojien suorittamien häätöäänestysten lisäksi myös asukkaat pääsevät häätämään toisiaan. Vielä ei tiedetä, missä laajuudessa asukkaat saavat häätää toisiaan, mutta se viimeistään on muistettava, että katsojat lopulta päättävät, kuka voittaa Big Brotherin. Kieroilijoita ja selän takana puhujia ei ole yleensä hyvällä katsottu.

Juonittelusta ja nimeämisistä puhumisesta en pidä, mutta toivottavasti edes tehtäviin on panostettu. Luonnollisesti pelillisessä BB:ssä pitäisi olla kilpailullisia tehtäviä, jotka haastavat asukkaita. Nelosen aikakaudella tehtävissä on menty eteenpäin ja toivottavasti linja jatkuu. Haluaisin nähdä BB-talossa jälleen ulkotehtäväalueen, mutta en pidätä hengitystäni tämän suhteen. Haastava ulkotehtävä kylmenevinä syysiltoina olisi varmasti kiinnostavaa katsottavaa.

Ei sille kuitenkaan mitään voi, että Kickoffin kynnyksellä sitä kuitenkin jännittää, minkälaisia asukkaita menee taloon ja miltä talo näyttää. Minulla on suuret odotukset etenkin taloa kohtaan, jonka on sanottu olevan suurempi kuin koskaan. Jännä nähdä, onko talossa kausien 2011 ja 2012 kaltaista pesää, jossa päästäisiin todella juonittelun ytimeen. Toisaalta tuollaiset paikat saattaisivat tuoda pieniä rauhoittumisen paikkoja, jonne voisi mennä pakoon talon yleistä hälyä.

Asioiden on talossa sujuttava luonnollisesti, eikä tuotanto saa ohjailla asukkaita liikaa. Jos asukkaat haluavat juonitella, se heille suotakoon, mutta liiallista "koppiohjausta" ei soisi näkevän. Se on ainakin helpotus tuotannolle, ettei tarvitse jakaa rangaistuksia, kun asukkaat puhuvat nimeämisistä harmaalla alueella. Paitsi, ettei viime kausina tällaisista rikkomuksista yleensä rangottu mitenkään, joten tilanne vain säilyy ennallaan.

Miten sitten Janne Virtasen poistuminen ydintiimistä näkyy tulevana kautena? Toivottavasti jämäkämpänä toimintana, sillä liian usein hommat jäivät puolitiehen. Koska asukkaiden pitää osata pelata, on Big Brotherin oltava mukana samassa pelissä ja pelata tarvittaessa kovaa. Big Brotherilta pitää löytyä sitä kuuluisaa pelisilmää ja käyttää sitä oikeissa paikoissa. Big Brotherin pitää välillä osata myös reagoida nopeasti yllättäviin tilanteisiin.

Tällaisesta pelillisestä Big Brotherista minä pitäisin.

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.