Kommentti: Mitä odotan paluukaudelta?

Kuva: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net
Kuva: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net

Enää viikko aikaa paluuseen. On lähes viisi vuotta edellisen kauden päättymisestä ja nyt toiveiden tynnyri on jälleen täynnä, kun uudet yrittäjät uudella kanavalla pääsevät pyörittämään Big Brotheria. Mitä sopii odottaa alkavalta kaudelta?

Tuotannon täydellinen mylläys antaa mahdollisuuksia ja toivoisi, ettei vanhoja virheitä toistettaisi. Totesin jo aiemmassa tuotannon jäseniä koskevassa kommentissani, että liika kaupallisuus ei ole hyväksi. Esimerkiksi kaikkia viikkotehtäviä ei ole hyvä tehdä pelkästään sponsoreiden miellyttämiseksi, vaan niissä pitäisi olla hyvä käsikirjoitus taustalla, mitä tehtävällä haetaan BB-talon elämään. Tehtävien tarkoitus on kuitenkin tuoda viihdykettä katsojille, toimintaa asukkaille ja vaikuttaa ryhmädynamiikkaan.

Tehtäviä ja muuta aktiviteettia pitäisi tarjota sopivassa suhteessa. Joka hetki talossa ei voi tapahtua jotakin, mutta päivästä toiseen sohvalla makoilu ei ole mistään kotoisin. Ei siinä mitkään viiden minuutin pikatehtävät paljon auta, kun asukkaat palautuvat pian entiseen tilaansa. Kun asukkaille on riittävästi tekemistä, ei heille tarvitse langettaa mitään päiväunikieltoja. Sen aikaisempien kausien omien pelien ja leikkien kielto voitaisiin unohtaa ainakin kategorisesti. Yksittäistapauksissa voitaisiin toimintoja tarvittaessa suitsia.

Riski myös pienenisi, että kaikki asukkaat olisivat jo iltakymmeneltä menossa nukkumaan, jos ei ole bileitä. Vapaammilla nukkumissäännöillä osa asukkaista jäisi todennäköisesti hengaamaan talon tiloihin pienemmissä ryhmissä osan mennessä nukkumaan. Tällaisissa tapauksissa on etenkin alkukausilla syntynyt hedelmällisiä keskusteluja, jotka ovat avanneet asukkaista täysin uusia puolia.

Uusista asukkaista on lupailtu tuotannon puolesta, että siellä olisi eri-ikäisiä eri puolelta Suomea, joilla on tarinoita kerrottavanaan. Toivottavasti saadaan monipuolinen asukaskattaus, joista ei ainakaan tapetteja löydy. Huomaamaton ja hiljainen sohvalla möllöttäjä, joka kokee tähtihetkensä ainoissa bileissään känniääliönä, on kaiketi pahin mahdollinen asukastyyppi. Valitettavasti näitä on nähty Suomen Big Brotherissa vuosien varrella. Jopa se ärsyttävä pissis herättää jotain tunteita katsojissa ja muissa asukkaissa.

Big Brotherin uusi pääohjaaja Janne Virtanen paljasti elokuun alussa, että BB-taloon tulee oma valuutta täksi kaudeksi, jolla voi käydä erilaista kaupankäyntiä ja muuta vaihdantaa. Luulen, että BB-valuutta liittyy myös viikkotehtäviin ja luulen myös, että viikkobudjetti tekee paluun BB:hen. Yksi toive kauteen on myös, että viikkotehtävien arviointi on objektiivisempaa ja läpinäkyvämpää, ettei asukkaita päästetä läpi tehtävistä sponsoribileiden vuoksi tai tuotannon fiiliksien mukaan. Unohtakaa "asenne ratkaisee" ja muut vastaavat lausekkeet tehtäväkuvauksista ja laittakaa selkeä tavoite tehtäviin.

BB-ohjelmat uudistuivat kanavan vaihdon myötä. BB Extra poistui ohjelmistosta ja se sulautui koosteen kanssa puolitoistatuntiseksi viikkolähetykseksi. Toivotaan, että uudessa ohjelmassa nähdään kattavasti päivän tapahtumakooste ja ohjelman studiovieraat ovat oikeasti kiinnostuneita BB:stä ja heillä on jotain ohjelmaan liittyvää sanottavanaan.

Sunnuntai on perinteisesti ollut Suomen Big Brotherin pääpäivä, niin nytkin. Sunnuntain suorassa häätölähetyksessä häädetään yksi tai useampi asukas ulos talosta ja toivottavasti aiemmin Talk Show’na tunnetun lähetyksen valuviat on korjattu. Ihan ensimmäiseksi voisi aloittaa siitä, että jättää häätöäänestyksen väliaikatilanteiden seurannan kokonaan pois tai ihan minimiin (tilanne kerran tai kaksi ilman kasvoja korkeintaan). Subin aikoina tilanneseuranta meni jo absurdille tasolle. Toinen parannus voisi olla hyvät parhaat palat yleisesti koko viikolta, mielellään myös sellaisia, joita ei ole viikon varrella aiemmin nähty.

Häädettyjen asukkaiden haastatteluihin ja parhaisiin paloihin pitäisi panostaa. Häätöhaastattelun pitää olla riittävän pitkä, jossa hänet pistetään tilille tekemisistään tai tekemättä jättämisistään BB-talossa sopivan tiukalla otteella. Jokainen talossa ollut asukas ansaitsee hyvän koosteen taloelämästään. Koosteet pitäisi jaksaa tehdä jokaiselle myös finaalissa, mikä ei ole ollut itsestäänselvyys joka vuosi.

Paljon on jälleen toiveita ja odotuksia BB-tuotannolle ja varmasti jotain unohtui. Toivelista on aiemminkin ollut pitkä, mutta toteutuma on ollut mielestäni aika huono. Ehkä uusi tuotanto vastaa huutoon.


Tulosta   Sähköposti