Analyysi: Pelaajat talossa

Tällä kaudella talossa on tunnuttu pelaavan enemmän kuin koskaan. Voitetaanko Big Brother tänä vuonna pelaamalla?

BB-talossa on nähty pelaajia luultavasti joka vuosi, mutta tänä vuonna pelaaminen on ollut erityisen näkyvää. Tietyt asukkaat tuntuvat pelaavan hyvinkin avoimesti. Asukkaat tuntuvat suhtautuvan Big Brotherin vähemmän tunteellisesti kuin aikaisemmin ja osa asukkaista on tullut suorittamaan tehtävää voittaa 30000 euroa. Osa pelaajista on jo jättänyt talon, mutta pelaajia on yhä talossa, joihin keskitytään tässä analyysissä.

Pahimmat pelaajat tällä hetkellä talossa olevista asukkaista ovat Paula ja Olli-Pekka. Paula on ottanut selvästi tavoitteekseen pysyä talossa loppuun saakka ja voittaa Big Brother. Hän on päiväkirjahuoneessa jakanut nimeämispisteensä pelin kannalta ja yrittänyt rakentaa talossa liittoumia sääntöjen puitteissa pääosin. Aina tämä ei ole onnistunut, kun Paulaa on rangaistu juonittelusta Roopen kanssa viidennellä viikolla.

Peliä Paula osaa myös pelata sen suhteen, että hän pitää hyvät välit kaikkiin asukkaisiin ja yrittää välttää nimeämispisteitä. Paula on ollut myös yksi kovimpaan voittopotin puhujista ja siitä, kenen pitäisi lähteä "veks". Aika usein Paula on harhautunut vähintään harmaalle alueelle ja välillä olisi ollut aiheellista myös rangaista naista.

Paulaa kierompi pelaaja on ollut Olli-Pekka, joka on läpi kauden nauttinut sekasorrosta, kun sitä talossa on ollut. Hän nauttii luoda hämmennystä asukkaiden välillä ja luikkia karkuun ja seurata tilanteen kehittymistä etäältä. Olli-Pekka on myös hyvä asettamaan asukkaiden päähän ajatuksia toisten asukkaiden käytöksestä. Hyvinä esimerkkeinä käy juonitteluviikolla Ellan ja Paulan saaminen häätöäänestykseen ja heti perään Kristiinan pistäminen epäilyttävään valoon taloon näytettyjen nimeämisperustelujen jälkeen.

Hyvillä ihmissuhdetaidoilla Olli-Pekka on kuitenkin saanut itsestään välitettyä kaikkien kaverin kuvan, joka on välttänyt nimetyksi tulemisen kaikki nämä viikot. Pelaamisen näkökulmasta erittäin hyvää työtä, joka on hyvin lähellä viedä Olli-Pekan finaaliviikolle. En pysty arvostamaan tuon kaltaista toimintaa, jossa toisten eripurasta pyritään hyötymään ja siitä jopa nautitaan.

Edellä mainittua kaksikkoa hieman vähemmän pelaa Vili, joka tuli räväkästi taloon kesken kauden. Sinänsä hyvä taktiikka, jos ei halua jäädä tapetiksi. Taktiikka saattoi olla ratkaiseva käänne, kun Timo häädettiin talosta, mutta tämän jälkeen suurempia peliliikkeitä ei ole nähty.

Kaikki eivät pelaa

Muista asukkaista en näe suurempaa pelaamista, en edes Markosta, vaan he ovat enemmän omina itsenään, eivätkä mieti tekemisiään liikaa. Marko ei suostunut juonitteluviikolla ensin edes juonittelemaan ja muutenkin hänen avuliaisuutensa ja porukan myötäily taitaa tulla vain luonteesta. Arttu on välillä puhunut voittopotista ja pelaamisesta, mutta mies on ollut sellainen tuuliviiri läpi kauden, etten oikein jaksa uskoa mihinkään suunnitelmalliseen pelaamiseen.

Uusista asukkaista Julia on sulautunut porukkaan todella loistavasti, jonka uskon johtuvan hänen sosiaalisesta luonteestaan. Hän vaikuttaa helposti lähestyttävältä persoonalta, johon on helppo tykästyä. Julia on ollut talossa jo sen verran, että jotain peliliikkeitä talossa olisi jo nähty, jos olisi nähty.

Joelista ja Kristiinasta voi sanoa, etteivät he pelaa. He ovat luultavasti BB-talon aidoimmat asukkaat, jotka tekevät talossa asioita miten huvittaa, eivätkä he ajattele muiden mielipiteitä. Eivät muiden asukkaiden, eivätkä katsojien. Joelin reaktiota häätöäänestykseen, jossa hän on nimettynä ei ole nähty, mutta Kristiinaa eivät häätöäänestykset ole paljon haitanneet eivätkä muuttaneet käytöstä.

Perinteisesti BB:n katsojat Suomessa eivät ole tykänneet pelaajista. Pelaajat ovat saattaneet päästä pitkälle, mutta kovin montaa voittajaa ei menneiltä kausilta löydy. Voisin sanoa, että normikausien voittajista ehkä korkeintaan Teija saattoi olla pelaaja kaudella, jolloin juonittelu oli talossa sallittu osan kautta.

Pelaamisen määrittely on veteen piirretty viiva ja minkä kukin tulkitsee pelaamiseksi, mutta näin minä olen sen määritellyt ja nähnyt. En pidä asukkaista, jotka suhtautuvat BB:hen kuin peliin ja ovat talossa suorittamassa tehtävää. Laskelmoidut temput ja korostetun viileä suhtautuminen häätöäänestyksiin ja niiden asukkaiden kritisointi, jotka suhtautuvat siihen tunteella ovat hieman pilanneet BB:n katselukokemusta.

Mielestäni BB:n viattomuus on kärsinyt viime kausina asukkaiden "ammattimaistuttua", vai katsonko asiaa vain liian vaaleanpunaisten lasien läpi?


Tulosta   Sähköposti