Kommentti: Mikään ei ole varmaa häädöissä ja nimeämisissä

Big Brotherin häätöäänestykset ja nimeämiset ovat vakiopuheenaihe joka kausi. Yleensä keskustelut liittyvät häätöäänestysten luotettavuuteen ja yllättävyyteen sekä kuinka monta asukasta nimetään viikottain häätöänestykseen.

Viime sunnuntaina nähtiin tämän kauden ensimmäinen shokkihäätö, kun Timo joutui poistumaan talosta saatuaan häätöäänestyksessä vähiten ääniä. Yksi kauden suosikeista ollut Timo joutui jättämään talon vain kolme viikkoa ennen finaalia.

Moni veikkasi, minä mukaan lukien, että Vili olisi häädetty talosta. Sunnuntaina kävi kuitenkin taas niin, että viimeinen kaksiminuuttinen keikautti häätöäänestyksen päälaelleen. Häätöäänestys oli heitellyt koko suoran lähetyksen ajan, mutta kaikkein kriittisin paikka tuntuu olevan viimeisin tilannenäyttö.

Äänimääristä ei ole mitään tietoa, koska niitä ei julkisteta, mutta on epäilys, ettei häätöäänestyksiin tule kovin suuria äänimääriä. Suurin osa äänistä saattaa tulla vasta aivan loppumetreillä, jopa painottuen viimeiseen muutamaan minuuttiin, joka johtuu tilannenäytöistä. Viimeinen kakkonen on monena kautena koitunut monen suosikin kohtaloksi.

Tilannenäytöistä pitäisi päästä eroon häätölähetyksissä, mutta se taitaa olla turha toive. Näyttämällä tilanteita saadaan aktivoitua ihmisiä äänestämään, mutta silloin saadaan äänestyksen pohjilla olevia asukkaita helpommin nousemaan toisin kuin tilanteita ei näytettäisi. Aluksi Nelonen ei näyttänyt väliaikatilanteita niin usein kuin Sub aikanaan, mutta tällä kaudella ollaan jo lähes samassa tilanteessa kuin kuutisen vuotta sitten.

Häätöäänestyksissä pitäisi olla oman suosikkinsa kanssa koko ajan hereillä, eikä saa tuudittautua, että kyllä se selviää. Tilanne mutkistuu, mitä useampi asukas on häätöäänestyksessä. Vain kahden tai kolmen asukkaan äänestyksessä on helpompi pitää suosikkinsa puolia, mutta tätä useamman kanssa menee jo vaikeammaksi.

Tästä päästäänkin toiseen puheenaiheeseen, kuinka monta asukasta laitetaan häätöäänestykseen. Asukkaita on laitettu kahteen viimeiseen häätöäänestykseen hieman erilaisella tulkinnalla nimeämispisteistä. Toissa viikolla pistettiin vain kaksi asukasta, jotka tosin olivat isommalla marginaalilla keränneet pisteitä muihin asukkaisiin verrattuna. Viime viikolla ero ei ollut yhtä suuri, mutta samalla logiikalla olisi voinut myös silloin laittaa vain kaksi asukasta häätöön.

Tuntuu, että häätöäänestykseen laitetaan ne asukkaat, jotka pisteet huomioiden sopivat parhaiten käsikirjoitukseen ja toisaalta keräävät hyvin rahaa. Tästä ei näköjään ole päästy kokonaan eroon Nelosen aikakaudella, vaikka aluksi näytti, että nykytuotanto suhtautuisi häätöäänestykseen laitettaviin asukkaisiin Subin tuotantoa objektiivisemmin.

Ennen kaikkea toivoisi, että häätöäänestykseen laitettavien asukkaiden määrään olisi selkeä logiikka, jonka mukaan mennään läpi kauden. Esimerkiksi niin, että aina kaksi eniten pisteitä saanutta lisättynä tasapisteissä olevilla asukkailla. Nyt saa joka kerta pohtia, kuinka monta nimeä arvotaan "orrelle" tällä viikolla.

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.