Kommentti: Big Brotherin auktoriteetti vaatii terästäytymistä

BB-talon asukkaat ovat päässeet tällä kaudella varsin vähällä tehtävissä ja rangaistuksissa. Tässä kommentissa keskitytään rangaistusten ja Big Brotherin auktoriteetin puutteeseen.

Sääntöjen noudattaminen on ikuisuusongelma Suomen BB:ssä. Asukkailla on vaikeuksia noudattaa ja ymmärtää BB-talon sääntöjä ja ohjeita ja Big Brother joutuu asukkaita paljon tästä muistuttamaan. Valitettavasti se jää muistuttamisen tasolle.

Edes vakavimmista sääntörikkeistä on liki mahdoton saada kunnon rangaistusta. Kohta päättyvällä kaudella on ollut lukuisia tilanteita, joissa asukkaat ovat vaikkapa juonitelleet tai puhuneet nimeämisistä, mutta rangaistuksia on turha odottaa. Hyvä, jos edes sääntörikkomuskuulutus on saatu ilmoille.

Kauden kovin rangaistus taitaa olla Paulan ja Roopen saama Temptation Island Suomi -jakson peruuntuminen. Se on vähän se. Ottaen huomioon, että sääntörikkomuksessa juoniteltiin, on tunnin tv-ohjelman näkemättä jääminen pieni rangaistus. Tuollaisesta olisi hyvin voinut joutua vaikkapa suoraan häätöäänestykseen.

Rangaistuslinjaa on selitetty pääohjaaja Janne Virtasen suulla, että tuotanto haluaa seurata, mihin tilanne etenee, onko se rankaisemisen arvoinen. Virtasen mukaan rankaisemiselle on aikansa ja paikkansa ja viime kädessä se on katsojien tuomio häätöäänestyksessä.

Eihän se kuitenkaan näin toimi, sillä ihmisten perustelut äänestää häätöäänestyksessä ovat moninaiset, eivätkä välttämättä liity sääntörikkeisiin. Lisäksi tästä jää se elementti pois, että tehdään selväksi, että asukas on rikkonut sääntöjä. Rangaistuksen pitää olla ehdottomasti erillinen nimeämisistä, eli asukkaan olisi joko jouduttava suoraan häätöäänestykseen (vakava rike) tai saatava rangaistus jollakin tavoin.

Hyviä rangaistusesimerkkejä on nähty Suomen BB:ssä aika ajoin ja hyvää yritystä oli myös lauantain päivätehtävässä, jossa kuuma peruna -leikin avulla asukkaat laitettiin suorittamaan rangaistuksia ilman sääntörikkeitä. Eihän tuo nyt niin vaikeaa ole, eikä edes kallista, joten miksi tuo ei toimi sääntöjen rikkomisen kohdalla? Sisältöäkin sillä saataisiin muuten varsin tapahtumaköyhiin päiviin.

Vaikka asukkaiden kurituslinjalle ei tuotanto ole halunnut lähteä, kai sieltä kikkakirjasta löytyisi sivuja muuhunkin kuin lastenleikkeihin? Big Brotherin pitäisi näyttää, kuka on isäntä talossa, etteivät asukkaat eläisi kuin pellossa.


Tulosta   Sähköposti