Analyysi: Arvio kaudesta 2020

On marraskuun lopussa päättyneen BB-kauden yhteenvedon aika. Tänä vuonna nähtiin viime vuotta pidempi kausi, joka ei valitettavasti ollut samanveroinen ja kaudesta tuli varsin keskiverto.

Yleisarvio

Syyskuussa alkaneella Big Brotherilla oli varsin hyvät lähtökohdat. Big Brother oli tehnyt vuotta aiemmin onnistuneen paluun ja tähän kauteen lähdettiin kahtiajaolla, kun osa asukkaista meni taloon ja osa mökille. Ensimmäiset viikot rakennettiin jännitteitä kahden tiimin välillä kaksintaistelujen muodossa ennen puolien yhdistymistä.

Etenkin talon ja mökin yhdistymisen odotettiin luovan konflikteja, mutta aika pian puolet sulautuivat yhtenäiseksi BB-taloksi, eikä taloon muodostunut talon ja mökin kuppikuntia. Muita kuppikuntia syntyi senkin edestä. Kävi jopa niin, että ensimmäisissä yhteisissä nimeämisissä mökkiläiset nimesivät toisiaan. Seesteisempi talon puoli imaisi kauden edetessä myös räväkämmät mökin asukkaat samaan tasaisuuteen, joka loi leiman koko loppukaudelle.

Tasapaksulle kaudelle ei juuri suuria huippuja mahtunut, joita vuosien päästä muisteltaisiin. Osaltaan kauden kulkuun vaikuttivat häätöäänestykset, kun kauden keskivaiheilla talosta häädettiin suuria persoonia ulos talosta. Talon dynamiikka muuttui näinä viikkoina merkittävästi, kun asukaskokoonpanoon omat jälkensä jättivät niin häätöäänestysloton arvaamattomuus kuin katsojien selkeä mielipide talon menosta.

Asukkaat

Tämän vuoden asukaskattaus ei yltänyt vuoden 2019 tasolle. Asukkaiden joukosta ei erottunut esimerkiksi viime vuoden Kristianin kaltaista persoonaa ja muutenkin isot hahmot jäivät tulematta. Oma vaikutuksensa on edellä mainitsemani häätöäänestyksen aiheuttamat pudotukset, jotka vaikuttivat viihdearvon kannalta negatiivisesti.

Kausi startattiin kahtiajaolla ja sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla tehtiin myös havaintoja, että monille asukkaille löytyi vastinparit talosta ja mökistä, esimerkiksi personal trainerit. Kovin suurta jännitettä asukkaiden välille ei tästä näkökulmasta saatu, ellei lasketa Samin ja Minnan välien kiristymistä, kun Minna valehäädettiin mökille.

Kun häädöt menivät niin kuin menivät, asukaskattaus muokkautui rauhalliset persoonat edellä ja itsestään meteliä pitävät ja energiasyöpöt saivat jättää talon yksi toisensa jälkeen. Aina voi spekuloida, mitä jos joku häätöäänestys olisi kääntynyt muutama kymmenys toiseen suuntaan ja vaikkapa voittajasuosikkinakin alkukaudesta pidetty Roope ei olisi häädetty viidennellä viikolla. Kauden tarina olisi voinut toisenlaisilla häädöillä mennä aivan toiseen suuntaan.

Kohtalaisista asukasvalinnoista olisi saanut enemmän irti, jos asukkaat olisivat joutuneet hieman kovemmilla esimerkiksi tehtävissä. Viihdearvoakin olisi varmasti ollut enemmän, jos tuotanto ei olisi orjallisesti noudattanut pääohjaaja Janne Virtasen huoneentaulua, jossa on mielenkiintoista seurata, mitä tapahtuu, kun mitään ei tapahdu.

Tehtävät

Asukkaille annetuissa tehtävissä ei selkeästi onnistuttu. Pääosa viikkotehtävistä olivat sellaisia päivittäisiä muutaman tunnin rykäisyjä, joiden jälkeen asukkaat odottivat "pisulle, pesulle ja nukkumaan". Kivasti asukkaat pääsivätkin usein jo yhdentoista aikaan nukkumaan, että freesinä pääsee jälleen seuraavana päivänä vähän puuhailemaan jotakin.

Kokonaan tehtävävalikoimasta puuttuivat esimerkiksi puhtaat yötehtävät, jossa asukkaat olisivat joutuneet valvomaan jonkin asian vuoksi. Suoritustehtävien osalta yritystä oli uintitehtävässä ja pyykkäystehtävässä, mutta etenkin ensin mainitussa asukkaiden liiallinen hyvänolontunne kostautui liian laiskana suorittamisena. Lähes koko kautta leimasi se, että asukkaiden asenne tehtäviin oli lepsu, eikä heitä huolettanut viikkotehtävissä epäonnistuminen, koska perusruokatarvikkeet tuntuivat olevan hyvin runsaat.

Myös tuotannon panos tehtävissä jätti toivomisen varaa. Asukkaat päästettiin liian helpolla, eikä talon somistukseen viikkotehtävien teemojen mukaisesti panostettu muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Vasta merirosvotehtävässä nähtiin hyvää työtä mm. talon koristelun suhteen ja riippumattojen antaminen nukkumapaikaksi. Tästä tulikin kauden paras viikkotehtävä, jonka kruunasi huikea loppusuoritus.

Merirosvotehtävän lisäksi hirveästi plussia tehtävistä ei tällä kaudella voi jakaa. Se oli hyvää, ettei tällä kaudella nähty aikaisemmilta Suomen kausilta muokattuja tehtäviä kuin vuotta aiemmin. Vuosia Big Brotheria seuranneena haluaisi nähdä uniikkeja tehtäviä joka kausi.

BB-talo

Toisella Nelonen Median kaudella käytettiin samaa taloa kuin edellisenä vuotena. Tästä ei hirveää miinusta voi laskea, koska myös Subin kausilla edellisten kausia taloja kierrätettiin vuosia. Talon pohjaratkaisu pysyi täysin samana tänä vuonna ja vain pinnat ja kalusteet pistettiin uusiksi.

Kokonaisuus oli ihan hyvän näköinen, vaikkakin pliisu verrattuna 2019 taloon. Toisaalta sisustus oli asukkaidensa näköinen. Mikäli uusi kausi nähdään, voisi isompaa muutosta jo harkita, jos tilat antavat tähän mahdollisuuden.

Tilojen käyttö oli tällä kaudella hyvää ja eri huoneita ja tiloja käytettiin sopivassa suhteessa. Ainoastaan tehtäväalue jäi paitsioon talo-mökki-jaon päätyttyä, eikä sinne kunnolla enää toisen viikon jälkeen palattu. Kausi olisi kaivannut viikkotehtävää, jossa asukkaat olisivat yöpyneet tehtäväalueella muuallakin kuin mökin nukkumakontissa.

Tuotanto

Kauden tekemistä vaivasi pehmeys, ettei asukkaita tunnuttu pistävän koville kuin yhtäkkiä viimeisellä viikolla, kun asukkaat odottivat jo laskettelua kohti finaalia. Käänne oli yllättävä, mutta miksi vasta silloin? Siihen mennessä asukkaiden kuitenkin annettiin lähinnä lillua virran mukana kausi läpi. Suurempia haasteita alkukaudelle olisi kaivattu jo 24/7-katsojien näkökulmasta.

Tehtävien lisäksi tuotannon lepsuus nähtiin rangaistuslinjassa, jota ei ollut. Moniin sääntörikkomuksiin ei edes puututtu, vaikka tilaisuuksia olisi ollut. Liekö edelliskauden jälkipuheet aiheuttaneet pelkoa tuotannon alttiudessa jakaa rangaistuksia? Muutama rangaistus jaettiin näön vuoksi, mutta jos juonittelusta kovin rangaistus on Temppari-jakson näkemättä jääminen, on jotain pielessä.

Nelosen BB-tuotannon ensimmäinen kausi meni vielä opettelun piikkiin, mutta toisella kaudella olisi pitänyt pystyä jo parempaan. Sisällöllisesti ei kuitenkaan onnistuttu tärkeimmissä asioissa, kuten tehtävissä, rangaistuksissa ja asukkaiden koettelemisessa. Tämän kauden asukaskombolla ei kannattanut luottaa heidän itsensä tuottamaan sisältöön, joka suurelta osin toimi vielä kaudella 2019. Kun tämä havaittiin, ei edes tehty mitään korjausliikkeitä.

Hyviäkin asioita oli saatu aikaisesti. Teknisesti 24/7-palvelu oli paremmalla tolalla. Suurempia katkoksia ei Ruudussa kauden aikana ollut ja kuva tuli katkeamatta kotikatsomoihin. Kauden mikrofonitoteutus ansaitsee vähintään papukaijamerkin, sillä rihinät ja rahinat loistivat poissaolollaan. Lisäksi 24/7-palvelun feed-ohjaajat olivat saaneet itseluottamusta toiselle kaudelle, koska erilaiset kuvalliset kikkailut ja nerokkaat oivallukset lisääntyivät selkeästi ja niitä nähtiin lähes päivittäin.

Feed-ohjaajien ansiokkaaseen toimintaan liittyy myös aikaisempaa parempi talon tapahtumiin reagointi. Hauskat kuulutukset taloon, asukkaiden tekemisiin reagointi ja asukkaiden salaliittoteorioiden ruokkiminen oikeissa paikoissa ansaitsevat kiitoksen. Esimerkiksi tarttuminen Minnan "paluuseen" viimeisinä viikkoina oli oikein oivaltavaa.

Jos feed-ohjaajille pystyi jakamaan kiitosta, samaa ei pysty tekemään äänihenkilöille. Liian usein kuului kahden kuvafeedin äänet samassa. Toinen yleinen ongelma oli, jos iso joukko asukkaita oli samassa huoneessa, ei sieltä saatu erotettua pientä porukkaa äänien osalta, joita voisi helposti kuunnella. Oli myös tilanteita, jolloin äänessä olevien asukkaiden mikit eivät kuuluneet, eikä heille annettu mikkikuulutuksia. Ongelma vaivasi etenkin asukkaiden valmistautuessa nukkumaanmenoon ja mikit oli laitettu jo sivuun, vaikka juttelu sängyillä jatkui.

Viime kaudesta tuttu ongelma oli myös streamien vähyys, josta ei voi olla valittamatta. Mitä enemmän talossa on asukkaita, sitä useampi kuvafeedi tarvittaisiin. Kahden ohjatun streamin lisäksi Subin ajoilta tutut huonekamerat toisivat parempaa selvyyttä talon tapahtumiin.

Nelosen puolella nähdyt lähetykset olivat pääosin hyvin toteutettuja, vaikka aina löytyy kitistävää, miten jaksot on koostettu. Turhat julkkikset, jotka eivät ole seuranneet BB:tä, loistivat onneksi poissaolollaan, kun suuren osan kautta viikossa nähtiin vain neljä studiolähetystä ja sunnuntain live. Keskellä viikolla nähdyt subimaiset tunnin koosteet ilman turhaa lätinää toivat mukavaa vaihtelua BB-viikkoon.

Viikkolähetysten suurimmat piristysruiskeet olivat mainot kommentaattorit BB-voittaja 2019 Kristian ja entinen BB-pääohjaaja Kim Sainio. Molemmilla oli sana hallussa ja selkeät mielipiteet talon asukkaista, vaikken aina samaa mieltä ollutkaan. Etenkin Kim yritti mielestäni liikaa vaikuttaa katsojiin, kuinka äänestää asukkaita ulos. Kristianilta saatiin hienosti talossa asukkaana olleen henkilön näkökulma Big Brotheriin ja Kim pystyi entisenä BB:n tekijänä avaamaan katsojille hieman myös tuotannon taustoja omilta ajoiltaan.

Sunnuntain häätölähetykset vedettiin hyvin jo rutiinilla, eikä niistä ole hirvittävää valittamista. Toki aina voisi toivoa, ettei häätöäänestyskirityksiä nähtäisi, mutta lienee turha niistä enää itkeä, kun ne eivät näytä koskaan poistuvan. Kiitosta voi sen sijaan antaa, että häätölähetyksiä pystyttiin muokkaamaan hieman viikottain, esimerkiksi silloin, kun taloon laitettiin uusia asukkaita. Juontaja Elina Kottonen oli oma mainio itsensä jälleen kerran.

Yhteenveto

Päättynyt kausi sijoittuu Suomen BB-kausissa jonnekin keskivaiheille. Ei kausi mikään umpisurkea ollut, joskaan ei mikään huippukaan. Mahdollisuuksia olisi ollut parempaan nähdyillä resursseilla, jos ne olisi oikein kohdistettu ja tehty joitain pieniä asioita paremmin.

Kaudessa oli ikään kuin useampi startti, ensin Kickoff, sitten puolten yhdistyminen ja vielä uusien asukkaiden tulo taloon. Uusien alkujen tuoman ensihuuman jälkeen kuitenkin meno aina tasaantui, eikä homma lähtenyt kunnolla lentoon. Pakan sekoittamista olisi tarvittu enemmän kuin vasta kaksi viikkoa ennen loppua.

Käänteinen häätökäytäntö ja finaaliviikon kesken viikon häädöt olivat hyvin toteutettuja, mutta ennen tätäkin olisi jotain hätkähdyttävää tarvittu. Katsojien suorittama nimeäminen ja asukkaiden tekemä häätäminen olisi toiminut paremmin aikaisemmassa vaiheessa kautta. Erikoiset häätötavat finaaliviikolla ansaitsevat isot plussat, koska asukkaat päästiin vihdoin kunnolla yllättämään.

Jos Big Brother jatkuu Suomessa ensi vuonna, on nykytuotannon analysoitava tarkkaan päättynyt kausi ja tehtävä isoja muutoksia. Toista tällaista kautta ei saa tulla. Muutoksia tuotannon linjaan on tultava tai sitten on vaihdettava tuotantoa.

Päättyneen kauden analysointi jatkuu vielä ensi viikolla, kun tarkemmassa analyysissä ovat kaikki asukkaat.

Kommentti: Makkarijengi meni päätyyn saakka (1.12.2020)


Tulosta   Sähköposti