Kommentti: Mikä niissä sääntöjen noudattamisessa on niin vaikeaa?

Grafiikka: © 2019 Jarkko Nieminen / Fanisivut.net.
Grafiikka: © 2019 Jarkko Nieminen / Fanisivut.net.

BB-talon asukkaat saivat jälleen viikonloppuna rangaistuksen lukuisista sääntörikkeistä. Asukkailla näyttäisi olevan suuria vaikeuksia noudattaa sääntöjä ja ymmärtää, mikä on kiellettyä ja mikä ei.

Viime lauantaina asukkaat saivat jo kauden kolmannen rangaistuksen kolmeen viikkoon. Ensin heitä rankaistiin ensimmäisen viikkotehtävän ohjeiden rikkomisesta 10 rahnan viemisellä, sitten käsirautarangaistuksella reilu viikko sitten yleisestä sääntöjen rikkomisesta ja sama juttu viime lauantaina, kun asukkaat saivat fanfaarirangaistuksen.

Joka kerta, kun Big Brother rankaisee asukkaita, ovat asukkaat ihmeissään, mitä sääntöjä he muka ovat rikkoneet ja heille ei ole muka selvitetty, mitä BB-talossa saa tehdä. Yleensä rikkeet tulevat siitä, että jutut menevät liian pitkälle ja juttu harhautuu kielletyille alueille. Monet asukkaat eivät usko, vaikka heitä huomautetaan joko BB:n tai muiden asukkaiden toimesta.

Tekeekö talo asukkaat sellaiseksi, että he eivät tajua tai muista, mitä säännöissä lukee? Oma lukunsa ovat nämä, jotka etsimällä etsivät porsaanreikiä, kun BB-talon sääntöjä ei ole kirjoitettu pilkulleen ja jokaista tekoa ei ole erikseen kielletty. Tällaisen sääntökirjan tekeminen on käytännössä mahdotonta ja luulisi, että aikuisten ihmisten maalaisjärki riittäisi siihen, että osattaisiin päätellä, mitä voi tehdä. Toisaalta, rikotaanhan lakiakin joka päivä täällä ulkomaailmassa.

Big Brotherin linja sääntörikkeisiin oli kauden alussa ehkä hieman löysähkö, mutta päivien edetessä linja on tiukentunut, mikä on hyvä asia. Rangaistusten tarkoitus olisi saada asukkaat ymmärtämään, ettei sääntöjä kannata rikkoa tai rangaistukset kovenevat. Vielä toistaiseksi asukkaat ovat päässeet aika helpolla, mutta BB:llä on varaa kiristää linjaa, jos asukkaat eivät paranna tapojaan. Pian eivät hassunhauskat fanfaarit ja lausahdukset auta, jos mikään ei muutu.

On hyvä muistaa, että viimeisimpien sääntörikkeiden joukossa oli yksi vakavimmista rikkeistä, juonittelu. Siitä voi pahimmillaan joutua suoraan häätöäänestykseen, joten tuon kanssa ei kannattaisi leikkiä. Vaikka kukaan asukkaista ei tunnustanut juonitelleensa, kalikka kalahti ainakin Tarinaan ja Keviniin sunnuntain suoran lähetyksen jälkeen, kun kaksikko mietti Elina Kottosen esittämiä kysymyksiä Kevinille. Elina kysyi Keviniltä nimeämisistä spekuloinnista.

Olen kohtuullisen tyytyväinen tämänhetkiseen rangaistuslinjaan, voisi sitä parantaa sillä, että asukkaille kerrottaisiin rangaistusten tarkat syyt ja rikkomusten ajankohdat. Nämä voisi kertoa asukkaille yksityisesti päiväkirjahuoneessa ennen rangaistusten julistamista, niin urputtamisen mahdollisuus jäisi pois ainakin syyllisten osalta. Toinen mahdollisuus olisi näyttää rikkeet julkisesti myös muille asukkaille, niin tässä olisi asukkailla mahdollisuus rankaista asuintovereitaan nimeämisissä.

Toki syylliset voitaisiin osoittaa paljastamatta heidän rikkeitään antamalla henkilökohtainen rangaistus kollektiivisen rangaistuksen sijaan. Tässä osoitettaisiin syylliset, mutta jätettäisiin pieni varjo sille, mitä on tapahtunut ja jäisi sääntöjä rikkoneiden asiaksi kertoa niin halutessaan, mitä he ovat tehneet. Tämä mielestäni sopisi hyvin BB-formaattiin.

Jatkossa on mielenkiintoista nähdä, mikä on asukkaiden suhtautuminen sääntöihin ja niiden noudattamiseen muutaman rangaistuksen jälkeen.


Tulosta   Sähköposti