Kommentti: Uudella tuotannolla on vielä oppimista

Grafiikka: © 2019 Jarkko Nieminen / Fanisivut.net.
Grafiikka: © 2019 Jarkko Nieminen / Fanisivut.net.

Big Brotheria on nyt viikko takana. Uusi tuotanto on näyttänyt suuntaa tästä BB-kaudesta ja nyt on pienen arvion aika ensimmäisen viikon perusteella.

Viiden vuoden tauon jälkeen paluun tehneen Big Brotherin tuotantohenkilöstö pistettiin lähes täysin uusiksi, vaikka tuotantoyhtiö oli sama kuin ennenkin. Kauden avausta ovat häirinneet uuden tuotannon ongelmat 24/7-palvelun teknisessä tuotannossa, mutta kauden sisältö on toistaiseksi ollut ihan kohtuullista ensimmäiseksi viikoksi.

Teknisellä puolella 24/7-palvelussa on pistänyt silmään heikohko ohjaus ja huono äänen miksaus. Välillä on päädytty tilanteeseen, jossa 24/7:ssa kuvataan molemmissa streameissa samaa tilaa, vaikka asukkaita olisi muuallakin. Toinen tähän liittyvä ongelma on äänitys, jossa äänet tulee eri paikasta, missä kuvavirta on. Lisäksi äänen laatu on ollut ajoittain heikko rätisevien mikrofonien vuoksi. Tämänvuotinen uudenlainen mikkisysteemi on ilmeisesti häiriöille alttiimpi kuin vuosina 2005-2014 käytössä ollut systeemi.

Edelliseen liittyen, talon tapahtumien seuraaminen on heikompaa vain kahden kuvavirran kanssa. Etenkin kauden alussa, kun asukkaita on paljon, tulisivat lisäkamerat enemmän kuin tarpeeseen. Aiemmista kausista poiketen, tänä vuonna ei ole käytössä yksittäisiä huonekameroita, joten asukkaita voi vain kahdessa eri tilassa yhtä aikaa.

Sunnuntain suora lähetys oli hyvä perussuoritus, josta on hyvä lähteä kehittämään häätölähetyksiä. Juontaja Elina Kottonen oli hyvä varma itsensä ja taloyhteydet olivat mielestäni riittävällä tasolla. Suurin miinus häätölähetyksessä olivat äänestystilanteiden näyttäminen, josta ei näköjään päästä eroon uudessakaan tuotannossa. Siitä sentään plussaa, että tilanteita ei näytetty niin paljon kuin edellisinä kausina ja pronsenttikiritys oli jätetty pois. Lopputuloksissa pronsentit olisi kuitenkin voinut näyttää tai kertoa edes nettisivuilla.

Päiväkoosteista on aina keskustelua riittänyt ja osittain tämä on mielipidekysymys. Aina koosteista on joutunut jotain jättämään pois, sillä vajaaseen tuntiin ei koko 24 tuntia mahdu. Mitään järisyttäviä ongelmia ei viikkolähetyksissä nähty, vaikka mielestäni joitain olennaisia kohtia jätettiin pois, vaikkei ensimmäisen viikon päivät mitenkään erityisen tapahtumarikkaita ollutkaan.

Viikkolähetysten vieraiden taso vaihteli ja näihin toivoisi kaikkein eniten parannusta. Jone Nikula oli ehdottomasti paras viime maanantaina ja myös 2007 kauden Einaria oli mukava nähdä, mutta muuten viikon vieraat olivat aika turhia. Etenkin se koomikko-myymäläetsivä aiheutti jopa myötähäpeää. Lisäksi se perusongelma vaivaa tätäkin, kuten BB Extraa aikoinaan, eli ei keskustella käynnissä olevasta kaudesta, vaan jostakin ihan muusta.

Positiivista tässä kaudessa ovat tähän mennessä olleet viikkotehtävä ja asukasvalinnat. Ensimmäinen viikkotehtävä toi sopivat vainoharhaisen tunnelman BB-taloon, joka paljasti sopivasti eri puolia asukkaista. Yön yli kestävät valvomistehtävät ovat myös siitä hyviä, että asukkaat pääsevät rauhallisesti pienissä porukoissa keskustelemaan, joka sinänsä ei ole ollut ongelma muutenkaan tällä kaudella. Alkukaudesta tällainen tehtävä on kuitenkin hyvä.

Asukasvalinnat ovat olleet aiempaa aikuismaisempia, kuten viime viikolla kommentissani kirjoitin. Vielä toistaiseksi ollaan oltu tutustumisvaiheessa ja asukkaat ovat vielä toisilleen kohteliaita, vaikka kipakoitakin keskusteluja on käyty. Keskustelut on ovat olleet asiallisia, vaikka samaa mieltä ei ole oltu. Tuotanto on tehnyt tietoisia valintoja, kun asukkaita on valittu taloon ja Big Brotherista on haluttu aiempaa siistimpi ja eroon tietystä kohu-BB-leimasta. Ensimmäisen viikon perusteella tässä on onnistuttu.

En kuitenkaan usko, että pelkillä keskusteluilla tätä kautta viedään eteenpäin. Pidemmän päälle kausi saattaa muuttua raskaaksi, jos puhutaan kymmenen viikkoa vain raskaista aiheista, jotka kiihdyttävät tunteita. Vähintäänkin aihepiirien olisi laajennuttuva nykyisten asukkaiden omien agendojen ulkopuolelle tai jutut alkavat viikkojen aikana kiertää kehää. Myös kevennystä tarvitaan, niin katsojille kuin asukkaille.

Alkukausi on lähtenyt liikkeelle kohtuullisen varman päälle. Parannettavaa ja opittavaa riittää etenkin teknisellä puolelella. Uskon, että ohjauksen ja äänityksen suhteen parannuksia nähdään kuluvan kauden aikana. Siihen en usko, että kuvavirtoja tulee lisää tämän kauden aikana, mutta tuotannon kannattaa pistää huonekamerat korvan taakse mahdollisia tulevia kausia ajatellen.

Tehtävien ja muun aktiviteetin suhteen kannattaa pitää nouseva suunta. Kaikkia paukkuja ei laitettu ensimmäiselle viikolla ja varmasti tahti kovenee kauden edetessä. Asukkaat varmasti joutuvat jatkossa entistä kovemmalla ja on muistettava, ettei heille voi tarjota ohjelmaa joka hetki. Vaikka esimerkiksi ensimmäinen viikonloppu oli kohtuullisen tylsä, en usko, että joka viikonloppu tarvitsee katsoa vain keskusteluja ja asukkaiden itse suunnittelemia ohjelmanumeroita.

Tästä on tuotannon hyvä jatkaa. Ottakaa kokemukset talteen ensimmäiseltä viikolta, tehkää tarvittavat korjaukset ja tehkää parempi toinen viikko. Hitaasti kiiruhtaen on mielestäni hyvä strategia.


Tulosta   Sähköposti