Kommentti: Isoveljen uusi muoto pelottaa

Tänä vuonna Suomen Big Brotheria ei nähdä, se on tullut selväksi. Saimme kuitenkin kuulla pääsiäisen jälkeen, että BB-talon ovea ei ole lopullisesti pistetty säppiin. Endemol Shinen toimitusjohtaja lupasi Big Brotherin palaavan uudessa muodossa. Mitähän tällä tarkoitetaan?

Big Brother jäi Suomessa tauolle epäonnistuneen juonittelukauden jälkeen. Ehkä hyvä niin. Positiivista oli Endemol Shine Finlandin toimitusjohtaja Unne Sormusen kommentit Iltalehdelle, että Big Brother tulee vielä jatkumaan Suomessa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Kysymyksiä Sormusen kommenteissa aiheuttaa hänen mainisemansa Big Brotherin "uusi muoto".

Erilaisista kausiteemoista huolimatta Big Brotheria on Suomessa näytetty aina hyvin perinteisesti. Television puolella on näytetty kooste ja Extra julkkishaastatteluineen (Nelosella nämä yhdistettiin) sekä netin puolella tosifaneille 24/7 BB-talon tapahtumien seuraamiseen. Tarkoittaako "uusi muoto", että tästä mallista ollaan menemässä pois?

Kohti Australian mallia?

Kyseessä saattaisi olla samantyyppinen ratkaisu kuin Australian BB:ssä viime vuosina. Australiassa ei ole nähty Big Brotherissa enää 24/7-palvelua ainakaan vuodesta 2020 lähtien, vaan katsojat ovat nähneet vain koosteita talon tapahtumista. Viime kaudet Australiassa ovat olleet peliteemaisia, joista otettiin vaikutteita myös Suomen viime kauteen. Suomalaiskatsojat saivat nähdä Australian BB:n kausia 2020 ja 2021 Ruutu-palvelussa.

Jos Suomessa lähdetään tähän koostepohjaiseen Big Brotheriin, se on varmasti virhe. Ensinnäkin, Big Brotheriin kuuluu 24/7, jossa halukkaat pääsevät seuraamaan talon tapahtumia suodattamattomina niin kuin ne todellisuudessa tapahtuvat, leikkaamattomana. Ilman 24/7:aa tuotanto pääsee huseeraamaan liikaa ja muokkaamaan koosteista enemmän haluamansa näköisiä. Tätä on jo tapahtunut jo nyt lähes joka kausi, mutta toistaiseksi tuotanto on jäänyt näistä kiinni 24/7-katsojien ansiosta.

BB 24/7:n tärkeys tulee esiin myös siinä, että talon tapahtumia on ansiokkaasti raportoitu BB Plazan keskustelupalstalle Suomen Big Brotherin alusta lähtien ja sieltä löytyvät usein hämmästyttävän tarkat raportit, jotka eivät välttämättä koskaan television koosteissa ole näkyneet. Myös ne tuotannolle kiusalliset tapahtumat, jotka haluttaisiin lakaista maton alle. Tätä tärkeää elementtiä ei saa viedä pois BB-faneilta.

Muutenkin katsojien osallistaminen on ollut olennainen osa Big Brotheria ja keskustelut sosiaalisen median eri alustoilla ovat vain kiihtyneet viime vuosina. Nyt on vaara, että hype saadaan tapettua, kun ei pääse reaaliajassa kommentoimaan talon tapahtumia. Toisaalta, tuotanto saa tällä tavalla helposti karsittua kritiikkiä ja tuotannon mokat eivät niin helposti pääse julkisuuteen tätäkään kautta.

Ratkaisu katsojaongelmaan?

Mitään muuta varmaa Big Brotherin tulevaisuudesta ei ole kuin Sormusen sanomiset Big Brotherin uudesta muodosta. Spekulaatiotani kuitenkin puoltavat esimerkiksi Nelonen Median kotimaisten ohjelmien päällikön Mirko Baasin kommentit nyt jo piilotetulla webinaaritallenteella, jossa hän totesi Big Brotherin tauolle jäämisestä. Baasin mukaan BB toimi hyvin, mutta joka päivä esitettävänä sen ohjelmapaikalla on joka kerta sama katsoja. Tämä on Baasin mielestä ongelma.

Koosteena, ehkä hieman harvemmin nähtävänä, Big Brother saataisiin takaisin ohjelmistoon, mutta se veisi vähemmän ohjelmapaikkoja. Uudessa muodossa voitaisiin niputtaa useampi päivä samaan jaksoon, joka käsittääkseni toteutettiin Australian BB:ssä. Yksi vaihtoehto olisi myös, että BB nähtäisiin vain verkossa Ruudun kautta vai ottaisiko joku toinen toimija Big Brotherin näyttääkseen? MTV:n tai vaikkapa Discoveryn halusta ottaa BB ohjelmistoon ei ole tietoa.

Big Brother ei saa mennä pelkkiin koosteisiin ja ehkä sunnuntain liveen. Tämä on kuitenkin mielestäni ihan realistinen pelko. Miksi sanottaisiin "uusi muoto", jos pakitettaisiin viime kauden peliteemasta perinteisemmän BB:n suuntaan? Tuntuu siltä, että nykyään tehdään yhä lyhyttempoisempia sisältöjä Tiktok-sukupolvelle, koskee se sitten vaikkapa tosi-tv:tä tai urheilutapahtumien televisiointia.

Jos nyt lietsotaan oikein, että koostepainotuksen lisäksi jatkettaisiin peliteemalla, vaikka viime kausi tuntui saaneen kautta linjan täystyrmäyksen katsojilta. Tällaisessa vaihtoehdossa pidettäisiin vain itsepäisesti valitusta linjasta kiinni, vaikka metsään mennään ja lujaa. Ilman 24/7:aa saadaan soraääniä suitsimalla kuva, tehdään hyvää ohjelmaa, kun karrikoiden kukaan ei kritisoi. No, jos näin kävisi, niin pian ei kukaan kritisoi, kun kukaan ei enää katso.

Tämä ei olisi mielestäni ollenkaan hyvä suuntaus. Toivotaan, että pahin skenaario kooste-BB:stä ei ainakaan toteudu.

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.