Kaupankäynti ja talous Suomen Big Brotherissa 2005-2021

Suomen Big Brotherissa on asukkaiden elämää säädelty monin tavoin. Yksi tapa vaikuttaa asukkaisiin ja heidän BB-elämänsä yltäkylläisyyteensä on viikkobudjetin rajoittaminen ja hyödykkeiden rajoitettu hankkiminen talossa ollessaan.

Big Brother toimittaa asukkaille perustarvikkeet, mutta asukkaat voivat näiden lisäksi vaikuttaa elintasoonsa BB-talossa pärjäämällä tehtävissä. Viikkotehtävissä asukkaat ovat yleensä ansainneet ns. viikkobudjettia, jolla he rahoittavat elintarvikkeiden ja muiden hyödykkeiden ostamisen BB-talossa oloaikanaan.  

Myös muita tapoja ansaita hyödykkeitä on ollut käytössä. Lisäksi päivä- ja muissa tehtävissä on joskus ollut palkintona yksittäistä asukasta tai parhaimmillaan koko yhteisöä hyödyttäviä palkintoja. Tehtävien onnistumisesta ja epäonnistumisesta päätti pääosin Big Brother, mutta etenkin kymmenennellä kaudella myös katsojille annettiin mahdollisuus päättää viikkotehtävien onnistumisesta nettiäänestyksellä.

Viikkobudjetti ja palkinnot

Viikkobudjetin ollessa käytössä kausilla 2005-2008 ja 2010-2011 asukkaat ovat lyöneet vetoa viikkotehtävän onnistumisesta 25-99 % viikkobudjetin arvosta. Jos viikkotehtävä onnistuu, saavat voittavat asukkaat asettamansa vedonlyöntiprosentin verran viikkobudjettiinsa ja vastaavasti epäonnistumalla he menettävät vedonlyöntiprosentin verran viikkobudjetista.

Asukkaiden viikkobudjetti on ollut yhteinen, vaikka laskennallisesti se on jyvitetty jokaiselle asukkaille. Esimerkiksi vuonna 2007 viikkobudjetti asukasta kohden oli 16 €, jolloin vaikkapa 12 asukkaalla kokonaisbudjetti on 192 €. Jos tässä tapauksessa asukkaat lyövät viikkotehtävän onnistumisesta ”ysi-ysillä”, eli 99 %:n vedonlyöntiprosentilla, tällöin asukkaat onnistumalla viikkotehtävässä ansaitsisivat 382,02 € ja vastaavasti epäonnistumalla vain 1,92 €.

Kaudella 2009 ei ollut viikkobudjettia, koska ei ollut viikkotehtäviä. BB-talo oli osan kaudesta jaettu Slummiin ja Paratiisiin ja Paratiisin asukkaat saivat elää yltäkylläisyydessä ja Slummin asukkaat joutuivat ansaitsemaan elantonsa ja nimeämisoikeutensa tehtävillä. Talon yhdistyttyä tehtävät ratkaisivat asukkaiden elämisen tason, mutta viikkobudjettia ei edelleenkään ollut käytössä.

Kaudeksi 2012 heitettiin viikkobudjetti jälleen romukoppaan ja otettiin kulta-, hopea- ja pronssipalkinnot käyttöön. Asukkaat saivat viikkotehtävien onnistumisesta joko kultaa, hopeaa tai pronssia, joista kulta oli luonnollisesti paras ja tiesi yltäkylläisyyttä, hopea seuraavaksi paras ja pronssista seurasi ankea viikko.

Julkkiskaudella vuonna 2013 ei ollut viikkotehtäviä, eikä viikkobudjettia. Julkkisasukkaat keräsivät kauden aikana tehtäväpottia hyväntekeväisyyteen, jota kerrytettiin onnistuneilla tehtävillä. Big Brother takasi julkkiksille leveän ja kostean elämän koko kuuden viikon kauden ajaksi.

Kymmenennellä kaudella BB-talo oli jälleen jaettu kahtia, tällä kertaa Kellariin ja Kartanoon. BB-talossa oli käytössä vaihdantatalous, jossa asukkaat saivat vaihtaa vauraammalta Kartanon puolelta hyödykkeitä Kellarin puolelle. Vastineeksi Kellarin asukkaat pyörittivät taloon sähköä ja lämmintä vettä Kellarissa sijaitsevilla kiekoilla.

Big Brotherin paluukaudella vuonna 2019 viikkobudjetti palasi jälleen viikkotehtävän palkinnoksi. Säännöt olivat vanhat tutut, eli asukkailla oli mahdollisuus voittaa viikkotehtävä 25-99 % panostuksella. Viikkobudjetti oli 20 euroa asukasta kohden.

Asukkailla oli talossa käytössään uusi rahna-valuutta, jota jokainen asukas sai sattumanvaraisen määrän hänen astuessaan taloon. Rahnalla pystyi ostamaan Big Brotherilta hyödykkeitä, kuten esimerkiksi tupakkaa ja myös asukkaat saivat käydä kauppaa rahnoilla esimerkiksi palveluksia vastaan. Asukkailla oli myös kauden aikana mahdollisuus mm. ostaa rahnoilla itsensä tai jonkun muun asukkaat ulos häätöäänestyksestä, mutta kovin suurta mahdollisuutta vaikuttaa talossa pysymiseen rahnoilla ei ollut, vaikka tällaistakin lupailtiin.

Tuttu viikkobudjettikäytäntö jatkui myös kaudella 2020. Muutamissa viikkotehtävissä ei kuitenkaan lyöty vetoa viikkobudjetin puolesta, vaan onnistuessaan asukkaat voittivat koko viikkobudjetin ja epäonnistuessaan asukkaat saivat 0 euroa.

Rahnat olivat käytössä myös 12. kaudella, mutta niitä käytettiin vähemmän ja eri tavalla. Useimmiten rahnat olivat käytössä BB-huutokaupoissa, joissa asukkaat saivat huutaa Big Brotherin myyntiin laittamia tavaroita tai palveluita. Huutokaupassa kaikilla asukkailla oli käytössään vähintään 25 rahnaa ja lisäksi tehtävistä pystyi voittamaan lisärahnoja.

Kauden erikoisuutena oli yhdellä viikolla, kun Big Brother oli poistanut BB-talosta kaikki tavarat ja kalusteet. Asukkaat saivat ostaa niitä takaisin rahnoja vastaan, joita asukkaat pystyivät ansaitsemaan viikon aikana eri tehtävistä. Päivittäin jokaisella asukkaalla oli tämän lisäksi käytössään 1 rahna riippumatta tehtävissä onnistumisesta.

Julkkiskaudella keväällä 2021 ei ollut viikkotehtäviä, mutta asukkaat pystyivät kilpailemaan ostosajasta BB-kauppaan erilaisissa tehtävissä. Asukkaat keräsivät ostossekunteja kaikki yhdessä tai joukkueina, joilla pääsi voittamansa ajan puitteissa ostoksille Big Brotherin ilmoittamana ajankohtana. Ostoksilla käytiin pari kertaa viikossa.

Kaupat BB-talossa

Asukkaat ovat saaneet käyttää ansaitsemansa viikkobudjetin kausilla 2005-2008 BB-talon yhteydessä olleessa kaupassa. Kausilla 2005-2007 kauppaa sponsoroi R-kioski ja 2008 Siwa.

Kauppareissut tehtiin pääsääntöisesti kahdesti viikossa, tiistaisin ja torstaisin. Ensimmäisen kerran asukkaat pääsivät tuhlaamaan viikkobudjettiaan viikkotehtävän päätyttyä torstaina, mutta he eivät saaneet käyttää koko budjettia kerralla. Rahaa piti jättää myös seuraavaksi tiistaiksi.

Kun asukkaat pääsivät kauppareissuille, ne olivat yksiä viikon kohokohtia niin asukkaille kuin katsojille. Yleensä kauppareissuun Big Brother antoi vain vähän aikaa. Asukkaiden piti muistaa ulkoa ennalta suunnittelemansa ostokset, mitä piti ostaa ja mitä kukin halusi, jos oli varaa omiin toiveisiin.

Ostokset piti maksaa kaupassa olevalla kassakoneella, jonka käyttö aiheutti usein suurta päänvaivaa ja välillä asukkaat eivät osanneet käyttää kassaa ja ostokset jäivät maksamatta ja Big Brother joutui rankaisemaan asukkaita. Yleensä tämä tarkoitti joidenkin ostosten menettämistä ja tietenkin Big Brother iski arimpaan paikkaan ja asukkailta vietiin tupakat, alkoholituotteet tai makeiset.

Kaudella 2010 kauppasponsorina oli netissä toimiva Gastronautti. Asukkaat tilasivat ostoksensa BB-talossa olleen kosketusnäytön avulla. Ostospäiviä oli pääsääntöisesti kahdesti viikossa ja Big Brother määräsi kaksi asukasta suorittamaan ostokset kosketusnäytöltä viikkobudjetin rajoissa. Ostosten teko oli helpompaa, mutta välillä kiire ja ongelmat käyttöliittymän kanssa aiheuttivat virheitä ja rangaistuksia.

Asukkaiden tilaamat tuotteet toimitettiin varastohuoneeseen muutaman tunnin viiveellä. Kosketusnäytöltä asukkaat pystyivät tilaamaan myös ravintolaruokaa Big Brotherin antaessa tähän mahdollisuuden.

Suomen BB-historian askeettisin kauppa oli kaudella 2011. Kauppa oli BB-talon terassilla oleva hylly, josta asukkaat saivat ostaa tuotteita kahdesti viikossa viikkobudjettinsa puitteissa. Viikkobudjetti mitattiin vuonna 2011 ”yksikköinä”, ei euroina (esim. 100 yksikön viikkobudjetti).

Ostosreissulle määrättiin kaksi asukasta. Myynnissä olleet tuotteet olivat muovisia näköiskappaleita elintarvikkeista ja ostosreissun jälkeen ostokset tehneet asukkaat veivät näköiskappaleet päiväkirjahuoneeseen. Big Brother toimitti myöhemmin oikeat ostokset varastohuoneeseen.

Kausilla 2009, 2012, 2013 ja 2014 ei kauppaa ollut missään muodossa, vaan tehtävät arvioitiin Big Brotherin toimesta ja asukkaat saivat sen mukaisen ylöspidon BB-talossa. Etenkin viimeisimmillä kausilta arviointi muuttui häilyvämmäksi ja epäjohdonmukaisemmaksi ja kauppareissujen tuoma viihde ja dramatiikka jäivät pois.

Kauppa teki paluun Suomen Big Brotheriin kaudeksi 2019. Tällä kertaa kyseessä oli ihan oikea kauppa, sillä asukkaat kävivät ostoksilla kauppakeskus Redissä sijainneeseen ruokakauppaan. Kauppakeskusyhteistyö oli olennainen osa BB-kautta, sillä BB-talo sijaitsi samoissa tiloissa ja tuotanto hehkutti, kuinka Rediä voidaan käyttää hyväksi talon tapahtumiin.

Valitettavasti katsojat eivät hyötyneet kauppareissuista kovinkaan paljoa, sillä niitä ei näytetty suorana edes maksullisessa 24/7-palvelussa, vaan siitä julkaistiin klippejä lähinnä Instagramissa. Ostoksille päästetyt asukkaat viettivät kaupassa tuotannon kanssa joskus jopa yli tunnin ja se tiivistettiin muutamiin lyhyisiin videopätkiin.

Redissä vierailtiin myös muissa tarkoituksissa, kun asukkaat menivät mm. tehtävien puitteissa käyttämään kauppakeskuksen viihdepalveluita, kuten esimerkiksi elokuvateatteria. Myöskään muista käynneistä ei suoraa kuvaa katsojille tarjottu.

Kaudella 2020 koronarajoitusten vuoksi asukkaita ei päästetty talosta ulos ennen heidän häätöään, joten edellisvuodelta tuttuja vierailuja Rediin ei nähty. Muita talon ulkoisia viihdykkeitä ei ollut ja kauppareissut suoritettiin verkkokaupassa varastohuoneessa olevalla kosketusnäytöllä.

Yleensä kaksi asukasta suoritti viikon ostokset viikkotehtävän päätyttyä ansaitsemallaan viikkobudjetilla. Ostokset toimitettiin asukkaille ostoksia seuraavana päivänä varastohuoneeseen. Normaalien kauppareissujen lisäksi muutamat asukkaat pääsivät yksinään ostoksille ostettuaan ostosaikaa BB-huutokaupasta.

Julkkiskaudella 2021 ostokset tehtiin BB-kaupassa, joka oli rakennettu tehtäväalueelle. Big Brotherin määräämät asukkaat menivät tekemään ostokset ajassa, jonka asukkaat olivat ansainneet kauppatehtävässä. Ostoksia sai tehdä yleensä yksi asukas kerrallaan ja ostokset kerättiin kaupasta pöydälle, jotka asukkaat saivat ottaa mukaansa ostosajan päätyttyä.

Lähteet:
Suomen Big Brotherin verkkosivut 2005-2014 (MTV Oy)
Tuotesijoittelu tositelevisio-ohjelmassa : esimerkkinä Gastronautti Big Brotherissa (Tiia Koski, Laurea-ammattikorkeakoulu, opinnäytetyö 2011)

Lue myös:
Ilkka: BB-taloon oma valuutta (5.8.2019)

Artikkelia päivitetty 12.3.2020 kello 23.03: Otsikkoa on muokattu ja tekstiä on päivitetty ajan tasalle kauden 2019 jälkeiseen tilanteeseen.
Artikkelia päivitetty 23.8.2021 kello 14.16: Otsikkoa on muokattu ja tekstiä on päivitetty ajan tasalle Julkkis-Big Brotherin 2021 jälkeiseen tilanteeseen.


Tulosta   Sähköposti