Analyysi: BB-talon asukkaat kaudella 2020

Kauden viimeisessä asukasanalyysissä käydään läpi vielä kerran kaikki BB-talossa nähdyt 20 asukasta. Jokainen asukas on käyty läpi tiiviissä muodossa ja analyysiin on koottu olennaisimmat ajatukseni asukkaista.

Asukkaat on analysoitu talosta poistumisjärjestyksessä.

Tiia - häätö 1. viikolla

Tiian BB-taival jäi kovin lyhyeksi ja itse asiassa koko BB-talo jäi häneltä näkemättä. Nainen oli äänekäs persoona, jossa olisi ollut ainesta mahdollisten konfliktien aiheuttajaksi. Todellinen potentiaali jäi kuitenkin näkemättä pikaisen häädön vuoksi.

Sini - poistui talosta 2. viikolla

Kuului talon äänekkäimpiin asukkaisiin, joka vaikutti haluavan olevan myös talon mielipidejohtaja. Jäi myös mieleen "lemmenlekureiden" yhtenä perustajajäsenenä, jonka käytös Minnan ja Artun paritusyrityksissä vaikutti tökeröltä. Sinin puolustukseksi on toki sanottava, että tylsään alkukauteen oli ilmeisesti keksittävä vain jotain toimintaa.

Joutui poistumaan talosta henkilökohtaisten syiden vuoksi, mikä oli valitettavaa.

Minna - häätö 2. viikolla

Talon hiljaisesta Minnasta kuoriutui mökillä puhelias versio. Lopullinen häätö johtui mitä luultavimmin siitä, että hän oli liian erilainen muuhun mökkiporukkaan verrattuna. Jonkinlainen välimalli olisi ehkä kantanut pidemmälle, ettei olisi tarvinnut yrittää niin paljon. Päällimmäisenä jäi kuitenkin mieleen mukavana ja lämpimänä persoonana, joka tahtoi ja tarkoitti kaikille hyvää.

Niko - häätö 3. viikolla

Ehdoton persoona, joka pidempään talossa ollessaan olisi varmasti aiheuttanut tilanteen jos toisenkin. Vahvat mielipiteet ja kova äänenkäyttö näissä tilanteissa varmasti ärsytti niin talossa kuin katsojissa. Nikoa olisi voinut katsoa pidempäänkin ja muutama muu olisi saanut poistua talosta ennen häntä.

Sasa - häätö 4. viikolla

Häätö tapahtui omasta mielestäni kutakuinkin niihin aikoihin kuin pitikin, vaikka eräänlainen vahinko olikin - kiitos Joelin. En usko, että Sasalla olisi ollut enempää annettavaa kuin mitä hän neljässä viikossa näytti. Kivan oloinen nainen, jonka kaunis hymy ja ihana nauru jäivät kyllä mieleen.

Roope - häätö 5. viikolla

Alun voittajasuosikki pilasi oman pelinsä toisen viikon loppupuolelta eteenpäin. Kuuluisassa mökkiriidassa Roope ei suostunut ottamaan mitään vastuuta ja seuraavan viikon negailu maatila-viikkotehtävässä syvensi itse kaivamaansa kuoppaa. Peli oli menetetty lopullisesti, kun Roope ja Ella toivat esiin toistensa pahimmat puolet puhuessaan toisista asukkaista pahaa heidän selkänsä takana.

Tarina olisi voinut olla toisenlainen, jos Roope olisi pystynyt pitämään kahden ensimmäisen viikon positiivisen ja hauskan olemuksen. Mökkiajalta jäi erityisesti mieleen Roopen ja Olli-Pekan valebileet, jossa huijattiin Samia ja Paulaa yhdessä muiden mökkiläisten kanssa. Tilanteesta riitti hauskaa muisteltavaa viikoiksi eteenpäin.

Kati - häätö 6. viikolla

Kati oli asukkaiden aktiivisimmista päästä ja pinnat siitä, että hän keksi usein tapahtumia taloon, kun mitään ei ollut meneillään. Katilla tuntui olevan selkeä suunnitelma, miten toteuttaa BB-matkaansa. Olihan hän suuri BB-fani, joka pääsi unelmaansa vihdoin toteuttamaan. Yritys oli vaan liian kova ja jotkut tempaukset vaikuttivat liian päälle liimatuilta tai suunnitelluilta. Vasta aivan lopussa päästiin ehkä BB-Katin kuorta hieman puhkomaan ja aitoa tunnettakin näkemään, mutta suurin osa ajasta taisi mennä siihen varmisteluun, että ei joutuisi häätöäänestykseen ja saisi viettää täyden ajan talossa.

Sinänsä suunnitelma onnistui häätöön asti mainiosti, sillä Kati oli häätöäänestyksessä ainoastaan Big Brotherin siihen laittamana. Katsojia tyyli ei kuitenkaan miellyttänyt, vaan Kati häädettiin kauden ensimmäisessä tuplahäädössä yhdessä Samin kanssa.

Sami - häätö 6. viikolla

Esittelyvideossa trollailustaan ylpeillyt Sami aloitti vaisusti, mikä saattoi olla viisas strategia. Vasta talon ja mökin yhdistymisen jälkeen aloitettu trollailu, vaikkakin varsin kömpelö sellainen, vei kuitenkin kauden puoliväliin saakka. Herätti tunteita kameroiden molemmilla puolella heittäessään "rapalaa" eri asioista. Omat trollailut olivat kyllä hauskoja, mutta sitten, kun he kohdistuivat Samiin itseensä, ei ollutkaan enää kivaa.

Samissa myös ärsytti show'n ylläpitäminen, joka kiihtyi aina loppuviikkoa kohden. Toisaalta se toi elämää taloon. Mikäli mies oli häätöäänestyksessä, oli sunnuntain suorassa Kessu-show varma. Kovin älykästä tuo show'n pitäminen ei ollut, mutta aikansa se riitti aktivoimaan äänestäjiä. Kompastuskiveksi kuitenkin aiheutui tuplahäätö ja inhokkiäänestys, jossa sirkustemput eivät enää auttaneet. Tuolloin temppuilua vaikeutti myös uusien asukkaiden tulo, joka varasti lähes kaiken huomion tuona iltana.

Marjatta - häätö 7. viikolla

Ikäihmisen, etenkin naispuolisen, tulo BB-taloon ei ole koskaan helppo. Ei etenkään kesken kauden. Tämä varmasti oli osasyynä, että Marjatan tie talossa päättyi vain viikon jälkeen. Ei auttanut, vaikka vaikutti olevan varsin mukavasta rouvasta, eikä hän tyytynyt seinäruusuksi. Marjatan tähtihetkiä olivat purserina toimiminen ilmalaiva-viikkotehtävässä ja liskodiskon energisyys.

Nona - häätö 7. viikolla

Ei päässyt viikossa porukkaan niin hyvin kuin muut uudet asukkaat. Jäi varjoon, vaikka tuplahäädön vuoksi olisi pitänyt antaa itsestään paljon enemmän. Nonasta jäi mieleen varsin asiallinen persoona. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä, millaiseksi hänen roolinsa jatkossa olisi muodostunut ja mihin klikkeihin hän olisi liittynyt.

Ella - häätö 8. viikolla

Kahtiajaon ollessa voimassa ei ollut vielä isosti esillä, mutta talon ja mökin yhdistyttyä sitäkin enemmän. Ei valitettavasti pelkästään positiivisella tavalla. Selän takana puhumiset ensin Roopen ja sitten Paulan kanssa jäivät ikävästi mieleen. Jotenkin tuntuu, että kärsi huonosta itsetunnosta ja se piti purkaa jollain tavalla.

Pärjäsi kuitenkin muuten hyvin talossa ja hauskuutti asukkaita mm. Eija-hahmollaan. Oli myös aktiivinen tehtävissä ja erityisesti jäi mieleen kaksintaistelu-viikkotehtävän johtotehtävä, johon mökkiläiset saivat valita hänet tehtävän suorittamaan. Onnistui tästä kaikista ennakko-odotuksista huolimatta ja sai ansaitusti näyttää pitkää nenää mökille.

Timo - häätö 9. viikolla

Armoton tarinoitsija ja eläinten tuntija, joka jäi mieleen tiloistaan. Termi "Timo tiloissa" tuli tunnetuksi tehtävien yhteydessä, kun mies antoi yleensä 110 %, kun jotain piti suorittaa. Esimerkkeinä voidaan mainita vaikkapa teknopilkin tanssi ilmalaiva-viikkotehtävässä tai jäänsulatus neulomisviikolla. Oli pääsääntöisesti hyvällä tuulella ja kaikille ystävällinen.

Taloajan loppupuolella löytyi myös Timon heikko kohta, kun Vili pääsi kiristämään hänen hermojaan. Timo menetti malttinsa Vilin kanssa pariin kertaan ja joutui sanaharkkaan. Näillä tilanteilla saattoi olla merkitystä, kun hänet häädettiin kaikkien yllätykseksi yhdeksännen viikon päätteeksi. Valitettavasti yksi ennakkosuosikki kärsi myös häätöäänestysten loppukirien yllätyksistä, kun kannattajat lopettavan suosikkinsa äänestämisen "varmassa" tilanteessa.

Marko - häätö 10. viikolla

Talon hyvä jätkä ja keittiön siistijä. Vaikea löytää pahaa sanottavaa. Pääosin hyväntuulinen ja auttavainen persoona, joka tarjosi olkapäätä, jos jollain oli esimerkiksi paha olla. Ehkä tässä oli myös se huonoin puoli, että hänen piti olla kaikkialla mukana ja tyrkyttämässä itseään, vaikka vähempikin olisi riittänyt. Samoin päsmäröintiä ja ohjeistusta olisi voinut vähentää, vaikka pohjimmiltaan hyvää Marko tarkoitti.

Vili - häätö 11. viikolla

Tituleerattiin Sami 2:ksi. Oli pahempi painos ja teki täsmäiskunsa paremmin kuin Sami. Usein synnytti tikusta asiaa, vaikkei mitään tarvetta olisi ollut. Onneksi sentään osa asukkaista näki toiminnan läpi, eikä lähtenyt ruokkimaan Viliä. Ärsytti myös korvia raastavat huutelut ja jatkuvasti kaikuneet "näin se muuttuu" -hokemat.

Toi loppukaudelle elämää, ettei täysin tylsäksi mennyt, mutta tyyli ei iskenyt minuun. Välillä kuitenkin osallistui väittelyihin, jotka olivat ihan järkeviä ja antoi itsestään fiksun kuvan silloin, kun ei tahallisesti ärsyttänyt porukkaa.

Julia - häätö finaaliviikon perjantaina

Mukavin uusista asukkaista, joka sementoi asemansa talossa heti astuessaan ovesta sisään. Luovi hyvin asukkaiden suosioon ja löysi itsensä lopulta finaaliviikolta. Ansioksi on mainittava, että ei antanut ennakkoasenteiden vaikuttaa, vaan muodosti mielipiteensä asukkaista vasta talossa ollessaan. Ennakkovideo antoi aivan toisen käsityksen - pelkkää tuotannon provosointia? Viikkotehtävissä myös hyvin mukana.

Miinuspuolena on todettava muiden myötäily, joka vaihteli porukasta toiseen. Kännissä tosin särmää riitti senkin edestä, jolloin esiin nousi vankääjä-Julia. Yleistiedossa oli puutteita, jolloin hän jäi sivuun talon asiakeskusteluista. Tyyppinä kuitenkin sympaattinen.

Olli-Pekka - häätö finaaliviikon lauantaina

Talon kovin ja pahin pelaaja. Vaikka talossa yleisesti puhuttiin, että Olli-Pekka pitää, kun maailma palaa, ei se haitannut. Ilmeisesti hauskan ja rennon tyypin maine auttoi välttämään mm. nimetyksi joutumiset asukkaiden toimesta. Pelaaminen näkyi, kun Olli-Pekka kävi vuorollaan puhumaan eri porukoissa tilanteista tai ihmisistä ja sai aikaan jonkin verran kränää. Lisäksi talon yleiset "mähinät" eivät haitanneet Olli-Pekkaa, paitsi jos ne osuivat omalle kohdalle. Tuli kuitenkin kaikkien kanssa toimeen ja hallitsi hyvät sosiaaliset taidot.

Pelistrategia oli likimain onnistunut ihan finaalin kynnykselle saakka. Kovin suuria vaikeuksia Olli-Pekalla ei talossa näyttänyt olevan, hän tuntui selviytyvän lähes kaikesta, mitä Big Brother toi eteen. Yhdestä asiasta Olli-Pekka ei tuntunut päässeen yli ja se oli Kristiina, josta hän kitisi vielä studiossa yllätyshäätönsä jälkeen.

Paula - finaalin 4. sija

Toinen selkeä pelaaja talossa oli Paula, mutta hänellä oli erilainen suunnitelma. Paula keräsi ympärilleen liittolaisia, mutta tämä kostautui rangaistuksena alkukaudesta. Juonitteluviikko taas kapsahti omaan nilkkaan, kun hän joutui häätöäänestyksen yhdessä Ellan kanssa. Loppukaudesta saattoi pelastua finaaliviikolle saatuaan Vililtä vinkkejä käytökseensä, jonka ansiosta Paula mm. muutti asennettaan Joelia, Kristiinaa ja Juliaa kohtaan.

Paula oli mukautuvainen, mutta hänen aitoutensa jäi hieman epäselväksi. Tapahtuiko kaikki vain pelin hengessä, että hän pääsisi BB:ssä mahdollisimman pitkälle? Muutos alkukaudesta loppua kohden asukkaisiin, joista hän ei pitänyt, oli niin suuri, että se pistää miettimään aitoutta. Se on kuitenkin sanottava, että hänen panoksensa erityisesti roolitehtävissä parani kauden edetessä verrattuna esimerkiksi alkukauden maatila-viikkotehtävään.

Arttu - finaalin 3. sija

Ollako vai eikö olla? Tuntui taistelevan lähes koko kauden, haluaako olla BB-talossa. Ihon alle tuntuivat päässeen erityisesti äänestäjät, jotka äänestivät ensin vääriä asukkaita ulos ja sitten väärin, kun eivät äänestäneet Arttua ulos. Ylireagointi äänestystuloksiin vaikutti ensin pelaamiselta, mutta oikeasti tuntui koti-ikävä vaivaavan jossain vaiheessa. Kova esittäminen oli usein päällä ilmeisesti peittämässä epävarmuutta ja tämä kävi hermoille.

Vastavuoroisesti tarjosi kuitenkin rauhallisia ja hauskoja hetkiä makkarijengissä. Alussa kaveruus Joelin kanssa oli parasta sisältöä. Hauskoja hetkiä tarjosivat esimerkiksi miesten isäntämiesesitykset, joissa mm. laadittiin kuvitteellista ilmoitusta netin treffipalveluun. Olennaisena osana Artun talotarinaa oli myös yllätyksellinen suhde Ellan kanssa, jossa kävi niin kuin useissa BB-talosuhteissa, se käy kohtaloksi. Ellalle se oli myötävaikuttamassa aikaisemmin tapahtuneeseen häätöön ja Artulta se vei luultavasti voitonmahdollisuuden.

Kristiina - finaalin 2. sija

Useat häätöäänestykset selvittäneenä porhalsi aina finaaliin saakka. Ei muuttanut käytöksessään 12 viikon aikana mitään, joka vakuutti vankan fanikunnan kauden aikana. Oli aito oma itsensä, joka tosin aiheutti tilanteita, mitkä kostautuivat kauden aikana häätöäänestykseen joutumisena. Ajattelemattomuus ja välillä oman itsensä kautta eläminen tietyissä tilanteissa olisi varmasti voitu hoitaa toisinkin. Kristiinaa syytettiin välillä liiasta ohjeistamisesta, jota olisi voinut välillä rajoittaa, mutta toisaalta aina hänen neuvokkuuttaan ei osattu kuunnella esimerkiksi tehtävissä.

Alkukauden mökkiriita aiheutti Kristiinassa vetäytymistä isosta porukasta, joka vaikutti läpi kauden ja toisaalta Kristiina viihtyi aidosti pienemmässä porukassa paremmin. Makkarijengi oli Kristiinan pelastus, missä sai tuoda esille hyviä keskustelutaitojaan ja järkevän oloista persoonaansa. Aktiivisuutta olisi välillä kaivannut enemmän, vaikka kommentit "ei tehnyt mitään" oli vahvasti liioittelua. Oli kuitenkin monissa tehtävissä isossa roolissa vaikuttamassa lopputulokseen esimerkiksi merirosvokapteenina.

Joel - voittaja

Selkeä voitto ei jättänyt mitään epäselväksi. Ensimmäisten seesteisten viikkojen jälkeen alkoi näyttää, että tämä on Joelin kausi. Hauskat jutut, hyvät heitot sopiviin väleihin ja sopivan rento ote kaikkeen puri BB-katsojiin - nouseva trendi loppuun saakka. Alun makoilu ja passiivisuus oli kääntynyt hyveeksi ja loppukaudesta väännettiin jo huumoria, onko mitään, mitä Joel ei pystyisi tekemään makuultaan. Oli silti riittävän aktiivinen tehtävissä ja Joel loisti monissa luovuutta ja sanavalmiutta vaativissa tehtävissä. Löysi Artusta parhaan kaverin heti taloon tullessa ja oli tämän kanssa ainoina alkuperäisinä talolaisina finaalissa.

Jos pitää kaivaa jotain heikkoja kohtia Joelista, niin miestä ei päästy kunnolla testaamaan. Kovin pahoihin paikkoihin ei Joel joutunut tehtävissä, eikä häntä asukkaiden toimesta nimetty koskaan häätöäänestykseen. Tiukan otatuksen sunnuntaisin Joel siis vältti ja tehtävissä lunki asenne kantoi viikosta toiseen, vaikka omien sanojensa mukaan merirosvo-viikkotehtävä meni jo yli. Eikä tonttupajassa huumori tuntunut enää riittävän krapulassa.

Kaiken kaikkiaan Joelilta kuitenkin varsin vakuuttava suoritus, josta kannattaa olla ylpeä. BB-voitolla ei taida saada Siwaa takaisin, mutta ainahan talosta toast-kone mukaan tarttuu. Tit-ti-dii!


Tulosta   Sähköposti