Kommentti: Makkarijengi meni päätyyn saakka

Big Brother 2020 päättyi sunnuntaina Joelin voittoon. Paljon keskustelua aiheuttanut makkarijengi otti päättyneellä kaudella kolmoisvoiton ja kaikki pahimmat selän takana puhujat häädettiin heitä ennen.

Makkarijengi muodostui talon ja mökin yhdistyttyä kolmannen viikon loppupuolella ja neljännellä viikolla, kun alkuperäiset talon asukkaat Arttu ja Joel tutustuivat mökiltä saapuneeseen Kristiinaan. Heistä muodostui tiivis kolmikko, joka ärsytti joitakin asukkaita, koska he vetäytyivät usein keskenään juttelemaan makuuhuoneeseen. Tästä syntyi nimitys makkarijengi, tai oikeammin "makkarigang".

Ärsyyntyminen makkarijengiin aiheutti selän takana puhumista. Makkarijengistä valitettiin, että kuinka he eivät asukkaiden mielestä tuo viihdettä taloon ja kuka sitä haluaa katsoa. Alkuvaiheessa isossa roolissa tässä selän takana puhumisessa oli Ella ja Roope, joista viimeksi mainittu häädettiin jo viidennellä viikolla.

Roopen häädön jälkeen moni makkarijengin ulkopuolinen sai huomata, että hän katseli Big Brotheria pian talon ulkopuolella. Vaikka välillä häädettiin muitakin kuin makkarijengin kritisoijia, oli lopulta tilanne se, että BB-finaalissa nähtiin kolme makkarijengiläistä ja Paula.

Tilanne kuvastaa mielestäni se, että katsojat eivät halua nähdä selän takana puhumista muiden asukkaiden toimesta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että talosta puuttuisi sisältöä, vaikka värikkäimpiä tyyppejä kiistatta häädettiin hyvällä tahdilla. Makkarijengin tuottama sisältö oli vain erilaista hyvine keskusteluineen, mutta oli siellä myös hyvää tilannekomiikkaa mm. Joelin ja Kristiinan Sims-hassuttelujen muodossa.

Voi sanoa, että makkarijengi otti murskavoiton, kun Paulan häädön jälkeen finaalin viimeiset asukkaat olivat Arttu, Joel ja Kristiina. Näistä Joelia ja Kristiinaa kommentoitiin esimerkiksi Paulan ja Olli-Pekan taholta kauden aikana, että he eivät ole mitään, mutta katsojien mielestä he olivat voittajaäänestyksen kaksi parasta.

Kansa on puhunut. Tämän vuoden voittaja Joel on täysin erilainen verrattuna viime vuoden Kristianiin, joka rosoisella tyylillään valloitti BB-fanit heti alusta asti. Totesin jo finaaliviikkoanalyysissäni, että Joel aloitti kauden jopa liian passiivisesti, mutta lopulta hän valloitti katsojien sydämet sympaattisella esiintymisellään ja nerokkailla heitoillaan. Lisäksi Joel teki makoilusta suorastaan taidetta, eikä taida olla asiaa, mitä Joel ei voisi tehdä makuultaan.

Kristiinassa taas vetosi hänen taistelunsa häätöäänestyksissä, joista hän selvisi aina finaalin kakkoseksi saakka. Talossa hän joutui – osin tietämättään – kamppailemaan asemastaan, mutta makkarijengissä hän tiesi olevansa turvassa. Kaveruussuhde Artun ja Joelin kanssa oli tärkeä, jotta Kristiina pysyi talossa loppuun saakka.

Arttu oli makkarijengin jäsen, mutta hän oli aktiivisin ottamaan kontaktia myös talon muihin asukkaisiin. Häntä eniten määrittävä tekijä oli osan kautta myös suhde Ellaan, jolloin hän etääntyi makkarijengistä. Vanhaa Arttua saatiin takaisin loppukaudesta Ellan häädön jälkeen. Artussa oli makkarijengistä eniten viihdettä, jos sitä arvioidaan perinteisillä BB-kriteereillä.

Kaikki eivät pitäneet finaalikattauksesta, koska moni perinteisellä tavalla viihdyttävä asukas oli jo häädetty talosta. Kauden tylsyyttä ei voi kuitenkaan kaataa pelkästään asukkaiden niskaan, sillä vastuu on myös tuotannolla. Se sälytti vastuuta liikaa asukkaille viime vuoden tapaan. Tämän vuoden asukaskombolla se ei todellakaan toiminut.

Finaalin kärkikolmikon äänestäminen tämän kauden parhaaksi on kuitenkin selvä ja hyvä viesti, mitä asukkaiden toiminnasta ajatellaan. Ensinnäkin, BB-asukkaan ei tarvitse hyppiä lattiasta kattoon ollakseen viihdyttävä ja Big Brotherin voi voittaa henkilö, joka käyttäytyy muita ihmisiä kohtaan ystävällisesti, eikä asuintovereista tarvitse puhua pahaa selän takana.

Voittajaäänestyksen lopputulos antaa varmasti mietittävää päättyneen kauden asukkaille kuin myös mahdollisille tuleville BB-asukkaille.


Tulosta   Sähköposti