Suomen Big Brother varautuu koronaan monin tavoin - Asukkaat limusiinilla suoraan taloon

Big Brother Suomi logo. Kuva: © Nelonen Media.
Big Brother Suomi logo. Kuva: © Nelonen Media.

Big Brother Suomen tuotanto ottaa koronan vakavasti tänä vuonna. Vuoden puhuttavin uutisaihe, korona, vaikuttaa BB-asukkaiden ja tuotantohenkilöstön elämään koko tuotannon ajan alkaen jo ennen lähetysten alkua.

BB-tuotanto julkaisi perjantaina, kaksi päivää ennen Suomen 12. Big Brotherin alkua, tuotannon koronaan varautumisen ohjeistuksen. Varautuminen vaikuttaa niin henkilökuntaan, asukkaisiin kuin sunnuntain suoraan lähetykseen tulevaan yleisöön. Koronaan varautuminen on ollut käytössä jo asukashaun käynnistymisestä lähtien.

Hakuprosessi suoritettiin pitkälti etänä, eikä tuotanto tavannut asukaskandidaatteja tänä aikana. Pääohjaaja Janne Virtanen mainitsi BB-podcastin kauden ensimmäisessä jaksossa torstaina, että kauden lähestyessä asukkaita velvoitettiin omaehtoiseen karanteeniin (Virtasen haastattelu alkaa n. 10 minuutin kohdalta). Virtanen totesi BB-podcastissa, että täysin vedenpitävää tästä ei tietenkään voi tehdä, koska tässä vaiheessa asukkaat elivät vielä täällä ulkomaailmassa omassa elinpiirissään. Taloon valitut asukkaat testattiin koronaviruksen varalta ensimmäisen kerran kaksi viikkoa ennen taloon astumista ja Nelonen Media kertoo tiedotteessaan, että kaikki testitulokset olivat negatiivisia.

Viikkoa ennen kauden alkua, eli viime sunnuntaina asukkaat asetettiin valvottuun täyskaranteeniin hotelliin, kertoo Nelonen Media tiedotteessaan. Hotellista asukkaat saavat poistua huoneistaan vain tuotannon edustajan kanssa yllään kasvomaski ja/tai suojavisiiri ja hansikkaat. Nelonen Median mukaan asukkaat eivät tapaa muita ihmisiä tai hotellin henkilökuntaa viikon aikana.

Hotellieristyksen aikana asukkaille tarjoillaan ruoka kolmesti päivässä siten, että se toimitetaan heille kuvullisessa tarjottimessa hotellihuoneen oven taakse. Välipaloja asukkaille on tarjolla hotellihuoneessa, jota heille toimitetaan parin päivän välein lisää. Eristyksessä asukkailla on vielä käytössään omat puhelimet ja tietokoneet yhteydenpitoa varten. Asukkaille tehtiin toinen koronatesti eilen torstaina.

Janne Virtanen kuvasi BB-podcastissa kauden alustoimia poikkeuksellisiksi, mutta hän ei usko, että hotellieristys aiheuttaisi vielä laitostumista. Kauden avaus on erilainen, mutta Virtasen mukaan Kickoffiin saadaan silti se omanlainen tunnelma, jota asukkaat ovat pitkään odottaneet.

Kauden avaavassa Kickoff-lähetyksessä ei nähdä asukkaita studiossa, vaan he menevät suoraan eristyksestä taloon. Asukkaat viedään hotellista BB-taloon kukin omassa limusiinissa, joka on perusteellisesti puhdistettu ja asukkaat ja kuljettajat pidetään riittävällä etäisyydessä toisistaan. Myös kuljettajat käyttävät hengityssuojainta.

Varautumista koko syksyn ajalle

Myös BB-talolla on valmistauduttu kauden alkuun asiankuuluvin toimin. BB-talo siivotaan ja desinfioidaan hyvin ennen kuin asukkaat astuvat taloon. Siivous tapahtuu lauantaina, jonka jälkeen talo sinetöidään, eikä sinne ole kenelläkään asiaa ennen sunnuntaina, todetaan Nelonen Median tiedotteessa.

Koronan leviämisen estämiseksi on tehty esimerkiksi pinnoitusratkaisuja. Kaikki tuotannon tilat on käsitelty Nelonen Median mukaan Nanoksi-valokatalyysipinnoitteella, joka on itsedesinfioituva kotimainen pinnoitusratkaisu. Tämä varmasti helpottaa paikkojen puhtaanapitoa. Myös ilmastointiratkaisuilla on pyritty vaikeuttamaan koronan leviämistä esimerkiksi bakteereja ja viruksia tuhoavilla ilmanpuhdistuslaitteilla.

Tuotannon jäsenillä on tarkat turvallisuus- ja hygieniaohjeet kauden ajaksi. Henkilökunnan turvallisuus on otettu huomioon mm. vuorojärjestelyillä ja osa töistä ja palavereista pyritään tekemään etänä mahdollisuuksien mukaan. Hygieniasta ja turvaväleistä pidetään huolta tuotannossa. Kun turvaväleistä ei aina pystytä huolehtimaan, on esimerkiksi lähetysohjaamossa asetettu pleksejä työpisteiden välille.

Nelonen Media painottaa tiedotteessaan, että sairaana ei tulla töihin ja henkilökunnan toivotaan jäävän kotiin matalalla kynnyksellä, jos oireita ilmenee itsellä tai läheisillä.

Viime kaudella paljon keskustelua aiheuttaneet asukkaiden kauppareissut uudistuvat täksi vuodeksi. Pääohjaaja Virtanen mainitsi BB-podcastissa, että kauppareissut tulevat muuttumaan ja Nelonen Median tiedotteessa kerrotaan, etteivät asukkaat poistu tällä kaudella talosta esimerkiksi ruokakauppaan. Nähtäväksi jää, miten ostokset hoidetaan tänä vuonna.

BB-talossa tarvitaan paljon rekvisiittaa kauden aikana mm. viikkotehtävissä ja Big Brother toimittaa asukkaille viikottain perusruokatarvikkeita varastohuoneeseen. Ennen taloon vientiä rekvisiitta ja elintarvikkeet ovat vuorokauden täyseristyksessä. Taloon toimitettava tavara viedään taloon siten, että henkilökunta on suojautunut maskein, visiirein ja hanskoin.

Sunnuntain suorissa lähetyksissä nähdään myös tänä vuonna studioyleisö. Kauppakeskus Redissä kuvattavaan häätölähetykseen otetaan pieni määrä yleisöä, joka istuu riittävän väljästi ja käyttää kasvomaskeja.

Tuotannon puolesta koronaan varautuminen on otettu huomioon tosissaan ja se on näkynyt jo kauden valmisteluissa. Kauhuskenaario kaiken tämän jälkeen olisi, jos koronaa ilmenisi etenkin asukkaissa, koska he ovat katsojien silmien alla 24/7-palvelun tilaajille jatkuvasti. Nelonen Media ei kerro tiedotteessaan, miten protokolla menee, jos talossa tai tuotannossa tulisi ilmi koronaepäily. Myöskään tarkkoja toimintaohjeita asukkaille kauden aikana ei tiedotteessa mainittu, mutta tämä selvinnee kauden käynnistyttyä.

Toivotaan, että kaikki menee hyvin, eikä yhtään tartuntaa tai edes epäilyä ilmene. Se olisi kaikkein huonointa tosi-tv:tä ja voisi tietää kauden päättymistä ennen aikojaan.

Big Brother 2020 alkaa Nelosella ja Ruudussa sunnuntaina 6.9.2020 kello 21.00.
Suora lähetys 24/7-palvelussa alkaa Ruutu+ -tilaajille hetkeä ennen ensimmäisen asukkaan astumista taloon.

Lähteet:
BB-podcast (3.9.2020)
Nelonen Median tiedote (4.9.2020)

Lue myös:
Big Brother 2020 alkaa 6. syyskuuta! (20.7.2020)
Lähetysaikoihin pieniä muutoksia - Big Brotherin tv-lähetykset tulevat syksyllä Neloselta (3.8.2020)
Villen kyydissä: Uusi kausi pitää ohjaaja Virtasen kiireisenä, korona muutti hakuprosessin kuvioita (19.8.2020)
Alkavan kauden salaisuuksien verhoa raotettiin - Heti alussa nähdään erikoinen twisti (27.8.2020)
Iltalehti ja Ilta-Sanomat: Uusia talokuvia julki (3.9.2020)


Tulosta   Sähköposti