Katsojaluvut laskussa viime vuoteen verrattuna - Vertaaminen aikaisempaa vaikeampaa

Suomen Big Brotherin normaalikausien sunnuntailähetysten keskikatsojamäärät vuosina 2019-2021. Grafiikka: © Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Infogram.
Suomen Big Brotherin normaalikausien sunnuntailähetysten keskikatsojamäärät vuosina 2019-2021. Grafiikka: © Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Infogram.

Kolmatta vuotta Nelonen Median kanavilla olevan Big Brotherin katsojaluvut olivat laskussa syksyllä päättyneellä kaudella. Sunnuntain lähetysten katsojaluvut jäivät jälkeen kahden edelliskauden lukemista  ja yli puolet kauden lähetyksistä jäivät alle 300 000 katsojaan.

Finnpanelin katselutilastojen mukaan Big Brotheria katsottiin syksyllä 2021 kahta edellistä normaalikautta vähemmän. Katsojalukujen pudotus on nähtävissä niin perinteisen television lukemissa kuin ns. TotalTV-lukemissa, joissa on mukana myös nettikatselu.

Television puolella käytettävissä on vain julkiset Finnpanelin verkkosivuilla julkaistut viikottaiset katsojaluvut sunnuntain BB-lähetyksistä. Näissä keskikatsojakema oli parhaimmillaan Kickoffissa 344 000 katsojaa ja huonoimmillaan katsojaluvut painuivat 257 000 katsojaan viikolla 41.

Vuonna 2020 keskikatsojamäärä jäi Nelosella esitetyissä jaksoissa vain yhdellä viikolla alle 300 000 katsojan (yksi jakso tuli Jimiltä), kun tänä vuonna tilanne tapahtui kuusi kertaa ja paras keskikatsojalukema oli Kickoffilla 490 000 katsojaa. Viime vuonna 400 000 keskikatsojan raja ylitettiin kaksi kertaa, kun tänä vuonna tällaista tilannetta ei tapahtunut kertaakaan.

Kaikenkaikkiaan Big Brotherin TotalTV-tavoittavuus laski viime vuodesta. Tällä kaudella Big Brother tavoitti tv:ssä ja Ruudussa noin 2,7 miljoona suomalaista, kertoo Nelonen Media. Vuonna 2020 tavoittavuus oli hieman korkeampi, 2,9 miljoonaa suomalaista.

Kasvua Big Brotherin osalta tapahtuu 25-44-vuotiaiden naisten kohderyhmässä. Tänä vuonna tämän kohderyhmän katseluosuus oli peräti 65 %. Vuosi sitten järjestetyn edellisen normikauden lukemista ei ole tältä osalta tilastoja, mutta viime kevään julkkiskaudella osuus oli vain 50 %. Toki kahta näin erilaista ja eri pituista kautta ei voi täysin verrata keskenään.

Vertailu vajailla tilastoilla vaikeaa

Nelonen Media on julkaissut jokaisena BB-vuotenaan katselutilastoja Big Brotherista noin viikko ennen kauden päätöstä, joten tilastot eivät ole täydelliset. Noin viikko sitten päättyneen BB-kauden osalta julkistettiin kuitenkin vähemmän tietoja kuin kahtena aikaisempana syksynä ja vähemmän myös Julkkis-BB:hen verrattuna. Tämän vuoksi katsojalukujen vertailu ja niistä johtopäätöksien vetäminen on hieman viime vuotta vaikeampaa.

Tämän syksyn tilastopaketista jäi puuttumaan tiedot Ruudun yksityiskohtaisemmista käynnistyskerroista ja Nelosen tv-lähetysten keskikatsojamääristä yhteensä. Tästä jää käsitys, että julkiseen jakeluun ei haluta tietoja katsojalukujen laskevasta trendistä, vaikka kausi sisälsi paljon käänteitä ja formaattiin tuotiin uusia elementtejä esimerkiksi häätöhuoneen muodossa.

Sosiaalisessa mediassa tarkkoja lukuja on käytettävissä Instagramin osalta, jossa Big Brotherin Instagram-tilin seuraajien määrä on nousussa. Viime syksyltä ei ole tarjolla tarkkoja lukemia, mutta julkkiskauden jälkeen seuraajaluku on noussut 1 415 seuraajalla.

Julkisuudessa olevien katsojalukujen lisäksi tuotannolla on toki tarkemmat tiedot kaikista syksyn tv-ohjelmista ja Ruudun tilastoista. Big Brotherin kiinnostavuus sosiaalisessa mediassa on kuitenkin vahvaa, eikä se näy varsinaisesti katsojatilastoista. Ohjelman käänteet puhuttavat ja BB pysyy esillä, vaikkei talossa aina tapahtuisikaan.

Tuntuu siltä, että Big Brotherille olisi tulossa jatkoa myös ensi vuonna. Finaalin lopussa juontaja Elina Kottonen totesi vapaasti lainaten BB-universumin hiljentyvän tällä erää. Lisäksi BB tuo edellä mainittua hypeä ja kiinnostusta pidemmäksi aikaa, joten ei olisi yllätys, että alkuvuodesta tiedotettaisiin BIg Brotherin jatkosta. Voi olla, että jo keväällä nähdään julkkiskausi tämän vuoden tapaan.

Päättynyt kausi oli Nelonen Median kolmas normaalikausi ja lisäksi keväällä nähtiin tämän tuotannon ensimmäinen julkkiskausi.

 

Jos tilastot eivät näy, ne voi katsoa myös täältä.

Jasmiina on Big Brother 2021 -voittaja! - Ennätystiukassa finaalissa Akille niukka tappio (28.11.2021)

Lähteet:
Nelonen Media tiedote 23.11.2020
BB-nettisivut 22.11.2021
Nelonen Media tiedote 28.11.2021
Finnpanel Oy

Lue aikaisempien vuosien katsojalukutilastoista:
Koostelähetyksissä Sub ja Jim tasoissa, sunnuntain suorissa Nelonen niskan päällä (18.11.2019)
Ruudun katselumäärät kasvussa, Nelosen sunnuntain lähetyksissä pientä laskua (2.12.2020)
Katsojaluvut pysyivät tasaisina julkkiskaudella (25.5.2021)

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.