Eurooppa-päivänä otettiin kantaa EU:a puolesta ja vastaan

EU-mielenosoitus BB-talon pihalla, vasemmalla puolesta, oikealla vastaan. Keskellä kenttätoimittaja Pinja. Kuva: © Nelonen Media.
EU-mielenosoitus BB-talon pihalla, vasemmalla puolesta, oikealla vastaan. Keskellä kenttätoimittaja Pinja. Kuva: © Nelonen Media.

Sunnuntaina vietetään virallista Eurooppa-päivää ja myös BB-talossa osallistuttiin päivän viettoon. Asukkaat pääsivät osoittamaan mieltään Euroopan Unionin puolesta tai sitä vastaan.

Big Brother jakoi asukkaat kahteen viiden asukkaan ryhmään, joista toinen puoli määrättiin osoittamaan mieltään EU:n puolesta ja toinen puoli EU:ta vastaan. Koska talossa on 11 asukasta, yksi asukas toimi kenttäreportterina, joka seuraa mielenosoitusta ja haastattelee siihen osallistuvia.

Kenttäreportteriksi BB valitsi Pinja Sanaksenahon, jolle kehiteltiin toimittajanimeksi Pinja Karposdottir. EU:n puolesta kampanjoivat Sedu Koskinen, Sara Forsberg, Aleksi Valavuori, Janne Porkka ja Roni Bäck. EU-vastaisia olivat Petra Olli, Markku Pulli, Sani Aartela, Sanna Ukkola ja Nina Mikkonen.

Päivätehtävän aluksi asukkaat suunnittelivat mielenosoituksensa sisältöä, johon kuului mm. iskulauseet. Asukkaat myös maalasivat kankaille ryhmälleen banderollit, johon tehtiin tekstit ja kuvat oman asian ajamiseksi.

Mielenosoitus tapahtui BB-talon pihalla, joka alkoi EU-vastaisilta hyökkäystaktiikalla. Heillä oli varsin aggressiivinen tyyli ja populistiset iskulauseet, joista monet eivät olisi mennyt mistään faktantarkastuksesta. läpi. EU-vastaiset vastustivat lähes kaikkia mahdollista aina joukkoliikenteestä, käyriin kurkkuihin ja lyijyttömiin polttoaineisiin.

EU-myönteiset kannattajat ottivat maltillisemman linjan, joka perusti asiansa faktoihin. Kannattajaporukka keskittyi rauhallisesti kumoamaan toiselta puolelta tulevia vääriä tietoja ja suoranaisia älyttömyyksiä. EU:n kannattajat pyrkivät parhaansa mukaan edistämään EU-asiaa samalla kuin vastapuoli yritti kertoa, kuinka pielessä asiat Suomessa ovat EU:n takia.

Äänenvoimakkuus oli mielenosoituksessa ratkaisevaa. EU-vastaiset antavat ääninäytteensä. Kuva: © Nelonen Media.
Äänenvoimakkuus oli mielenosoituksessa ratkaisevaa. EU-vastaiset antavat ääninäytteensä. Kuva: © Nelonen Media.

Toimittajana toiminut Pinja seurasi mielenosoitusta ja Big Brother määräsi väliin kohdat, joissa hän meni haastattelemaan kummankin puolen asukkaita. Pinja haastatteli aina yhtä asukasta kerrallaan molemmilta puolilta.

Mielenosoitus meni joiltakin ihan tunteisiin, vaikka hyvässä hengessä omia argumentteja heiteltiinkin ja asukkaat olivat tietoisia, että leikistä oli kyse. Etenkin Aleksi valitteli tehtävän loppuvaiheessa, kuinka poliittinen keskustelu on juuri tällaista ja monesti kovaäänisin voittaa, eikä faktoilla ole väliä.

Mielenosoituksen loppuhuipennuksessa ratkaistiin, kummassa ryhmässä oli enemmän voimaa. Pinja mittasi äänenpainemittarilla, kumpi ryhmä tuotti enemmän ääntä. Enemmän ääntä tuottava ryhmä ansaitsee viisi pistettä pistepottiinsa. Äänenmittauksen voitti EU-myönteiset 127,5 dB:llä, kun EU-vastaiset saivat 125,7 dB. Mittaus jouduttiin ensin uusimaan, koska molemmat ryhmät rikkoivat tehtävän sääntöjä huutamalla aidan toisella puolella, vaikka se oli kiellettyä.

Keskustelussa peukuteltiin ja perusteltiin

Kun mielenosoitus oli tauonnut ja kumpikin puoli oli saanut tuoda ilmi kantansa, asukkaat vetivät henkeä ruokatauolla. Eurooppa-päivän vietto kuitenkin jatkui myöhemmin poliittisella keskustelutilaisuudella, jossa EU:n kannattajat ja vastustajat saivat esittää mielipiteensä Euroopan Unionista näyttämällä ylä- tai alapeukkua annetuista aiheista.

Keskustelua vetävä politiikan toimittaja Pinja arvioi keskustelut ja antaa niistä pisteitä. Pinja valitsee myös molemmilta puolelta parhaat keskustelijat, jotka saavat perustella kantansa tarkemmin. Väittelyssä asukkaat olivat yhä EU-myönteisissä tai -kielteisissä leireissä, mutta jokainen sai ottaa oman kannan kulloiseenkin väitteeseen. 

Janne on puolesta ja Aleksi vastaan EU-keskustelussa. Kuva: © Nelonen Media.
Janne on puolesta ja Aleksi vastaan EU-keskustelussa. Kuva: © Nelonen Media.

Asukkaat kävivät keskustelun aikana 14 eri väittämää, jotka käsittelivät eri aiheita. Väitteitä taustoitettiin faktoilla esimerkiksi EU:n päätöksenteosta ja EU-direktiiveillä. Itse väitteet käsittelivät mm. pitäisikö pizzassa olla ananasta, mistä päästä banaaninkuori avataan tai pitääkö vessanpöntön rinkula jättää ylä- tai ala-asentoon.

Väittelyssä kuultiin varsin hauskoja perusteluita aiheisiin ja asukkailla oli hauskaa. Erityisesti Janne Porkan useat puheenvuorot aiheuttivat isoja naurunremakoita muissa asukkaissa. Kun kaikki väitteet oli käyty läpi, julisti Pinja voittajaksi EU-myönteisen puolen pistein 12-7. Keskustelun päätyttyä Pinja sai Big Brotherilta tiedon, että tehtävä on päättynyt, mutta hän ei ollut varma, koskiko se vain keskustelua vai koko Eurooppa-päivää.

Mielenosoituksen ja keskustelun jälkeen Eurooppa-päivän päivätehtävän kärjessä on EU-myönteinen ryhmä.

Lue lisää Eurooppa-päivästä Euroopan Unionin verkkosivuilta (europa.eu)


Tulosta   Sähköposti