Historiaa: Suomen Big Brother 2014

Big Brother ylitti syksyllä 2014 suomalaisen tv-historian merkittävän rajapyykin, sillä ohjelmasta alkoi Suomessa jo kymmenes tuotantokausi. Tuo on suomalaiselle viihdeohjelmalle pitkä rupeama, sillä harva tämäntyyppinen ohjelma ehtii olla ruudussa noin pitkään.

Juhlakauden kunniaksi Suomen Big Brotherin voittopottia oli korotettu 50 000 eurosta 100 000 euroon. Kauteen oli tuotu myös lisäväriä jakamalla talo kahtia, Kartanoon ja Kellariin. BB-talo oli sinänsä sama kuin edellisellä kaudella, mutta talon olohuone oli jaettu keskeltä kahtia verkkoaidalla, mikä erotti Kartanon Kellarista. Kymmenennenstä kaudesta huolimatta kausi oli 83-päiväisenä lyhin suomalainen ns. normikausi, joka alkoi 24. elokuuta ja päättyi 14. marraskuuta.

Ylellisempi kartanon puoli oli talon olohuone, keittiö ja makuuhuone sekä suurin osa pihasta. Vaatimattomammalle Kellarin puolelle kuuluivat huone, joka tunnettiin aiemmin lisähuoneen nimellä sekä pieni osa pihasta. Kummallakin puolella oli oma kylpyhuone ja päiväkirjahuone. Kartanon puolella olivat kaikki mukavuudet ja ruokahuolto oli paremmin toteutettu, mutta Kartano joutui sopimaan esimerkiksi sähkön ja lämpimän veden tuottamisesta Kellarin kanssa. Sähkön ja lämpimän veden tuottaminen oli Kellarin asukkaiden vallassa pyörittämällä Kellarissa olevia kiekkoja.

Jako alkoi Kickoffista

Kummalle puolelle asukkaat kuuluivat, selvisi Kickoff-lähetyksessä, kun asukkaat saivat valita sattumanvaraisen avaimen, jolla avautui ovi joko Kartanoon tai Kellariin. Avauslähetyksessä Kartanon puolelle päätyi yhdeksän asukasta ja Kellariin kahdeksan asukasta. Näennäisesti asukkaat päätyivät puolilleen sattumanvaraisesti, mutta yleisesti oli vallalla uskomus, että tuotanto ohjasi sähköavaimien toimintaa ja valitsi mieleisensä asukkaat tietyille puolille. Teknisesti tämä oli täysin mahdollista ja helppo toteuttaa.

Kauden aikana eri puolten asukkaat kilpailivat toisiaan vastaan viikko- ja palkintotehtävissä. Palkintotehtävissä asukkailla oli mahdollisuus voittaa palkintoja omalle puolelleen ja viikkotehtävissä kilpailtiin siitä, millä puolella taloa asukkaat asuivat seuraavan viikon. Jako tuntui alkukaudesta epätasaiselta ja alkuperäinen Kartanon joukkue tuntui olevan vahvemmalla, eikä tilanne tuntunut muuttuvan, vaikka pakkaa välillä sekoitettiinkin.

Tehtävien taso oli muutamaa lukuun ottamatta varsin heikkoja, jotka johtuivat niiden mielikuvituksettomuudesta ja lyhyestä kestosta. Usein päivässä suoritettiin vain yksi tehtävä, joka oli pahimmillaan ohi muutamassa minuutissa, eikä päivässä juuri muita aktiviteetteja ollut. Lisäksi tehtävät olivat liian usein huonosti organisoitu ja ohjeistettu.

Kaiken "kruunasi", että yleisön mielipidettä kuultiin tehtävien suorittamisessa nettiäänestyksen muodossa, vaikka tehtävien arviointi olisi ehdottomasti kuulunut tuotannolle. Yleisölle oli muodostunut mielipide talon asukkaista ja käytännössä yleisön mielipide paremmin tehtävän suorittaneista asukkaista meni yleisön suosikkien puolelle tai sille puolelle, missä ei inhokki ollut. Se, miten tehtäviä todellisuudessa suoritettiin, ei vaikuttanut läheskään niin paljon.

Yleisteemana ollut kahtiajako kesti hieman yli kahdeksan viikkoa, kun koko kausi kesti lähes 12 viikkoa. Jako oli ideana hyvä, mutta ongelmaksi muodostui hieman liian pieni talo, eikä Kartanon ja Kellarin välille saatu tarpeeksi eroa, jotta Kellarin puolelta olisi ollut suurta intohimoa päästä toiselle puolelle. Ryhmiä myös sekoiteltiin liian vähän. Jaon päättymisen jälkeen toiminta lässähti pahemman kerran ja makoilusta päätellen kaudesta tuli kaikkien aikojen rankin kaikille muille paitsi BB-talon asukkaille.

Tuotannolle pyyhkeitä

Jos tehtävien toteutus ja valvonta oli tuotannolta laiskaa, samaa voi sanoa rangaistusten osalta. Asukkaat saivat rellestää kuin pellossa, eikä Big Brotheria tuntunut haittaavan, vaikka sääntökirjan pyhimpiä sääntöjä päiväkirjahuoneen asioista puhumisista tai juonittelusta (ennen kiellon purkua) rikottiin surutta. Välillä toki muodollisesti rankaistiin silloin tällöin. Toki kaudella nähtiin myös Kiron Kivikko, joka oli varsin ainutlaatuinen, mutta uhkauksista huolimatta sitä ei toteutettu uudestaan, joka nakersi entisestään Isoveljen auktoriteettia. Pahimpina sääntöjen rikkojina vaikutti olevan kauden rakkaustarinaksi muodostunut parivaljakko Dani ja Jenna.

Yksi kauden kohokohdista oli myös Operaatio syysmyrsky, jota tuotannon toimesta hehkutettiin jo liiankin kanssa. Rankkuudessa mentiin aluksi överiksi, kun tuotanto arvioi asukkaiden olot liian heppoisiksi säätilaan nähden. Lisäksi tuotanto ei muistanut noudattaa omia sääntöjään, kun Tuulikki keskeytti operaation, eikä naista poistettu BB-talosta, vaikka sääntöjen mukaan olisi pitänyt. Tuotannon puolesta tuota selitettiin, että Tuulikki ei itse luovuttanut, vaan tuotanto päätti hänen puolestaan, joten Operaatio syysmyrskyn sääntöjä ei sovellettu häneen, vaan Tuulikki sai palata taloon.

Asukkaiden väleistä ja yhteishengestä ei jäänyt kovin hyvää kuvaa. Kuppikuntia muodostui taloon heti alusta asti, johon vaikutti paljon alun kahtiajako. Jakautuminen eri porukoihin kuitenkin jatkui, vaikka aidat asukkaiden väliltä poistuivatkin. Taloon oli pesiytynyt vahva kiusaamiskulttuuri. Erityisesti Jonathan tuntui räksyttävän joka suuntaan ja välillä hänen käytöksensä ja suoranainen kiusaaminen kävi ahdistavaksi. Jonathan sai taustalleen myös komppaajajoukon, joka teki tilanteista vieläkin inhottavammaksi. Kiusaajille oli myös vastavoima, mutta he tyytyivät lähinnä valittamaan talon huonoista väleistä ja toisten asukkaiden kohtelusta vain keskenään.

Kymmenennen kauden voittajaksi selviytyi Andte ylivoimaisella äänten enemmistöllä. Peräti kahdeksan asukkaan Finaalissa muilla Finalisteilla ei ollut mitään mahdollisuutta Andtea vastaan. Miehen suosio oli läpi kauden vahvaa, eikä hänelle löytynyt pysäyttäjää, vielä kun pahimmat kilpailijat mokailivat itsensä pois pelistä.

Juhlat säästöbudjetilla

Juhlakaudesta huolimatta kaudesta tuli pettymys. Kymmenettä kautta juhlistettiin Big Brotherin synttäreillä, mutta talon puolella sitä ei huomattu juuri mitenkään kahta kakkua lukuun ottamatta. Muutenkin juhlia oli hyvin vähän, joka haiskahti säästöbudjetilta. Sinänsä juhlien puute ei olisi niin paljon haitannut, jos muut asiat olisi hoidettu hyvin, mutta kaikki tuotannon osa-alueet tuntuivat olevan rempallaan. Vaikka rahaa oli mitä ilmeisimmin aikaisempaa vähemmän käytössä, olisi jotain voinut korvata innovatiivisuudella, mutta sekin tuntui olevan kortilla.

Kaiken kaikkiaan kymmenennestä kaudesta jäi huono maku suuhun, eikä olekaan ihme, että katsojaluvut laskivat kauden mittaan kuin lehmän häntä. "Tavis-BB:n" paluuta vuodelle 2014 odotettiin kovasti, mutta nyt formaatin suomalainen versio on henkitoreissaan. Nykyisillä katsojamäärillä ei voi odottaa kovin suurta menestystä, jos jatkoa seuraa. Nyt tarvittaisiin suuria muutoksia, jos Big Brotherille ei haluta antaa näin surkeita jäähyväisiä. Muutokset voitaisiin aloittaa tekijätiimin vaihtamisella.

Ohjelmat: Big Brother 2014 alkaa!, Big Brother, Big Brother Extra, Big Brother Talk Show, Big Brother Finaali, Big Brother 10 vuotta!

Juontajat: Mari Sainio (Talk Show, Kickoff, Finaali), Sauli Koskinen (BB Extra, Kickoff, Finaali), Janne Kataja (Big Brother 10 vuotta!)

Kotisivut: http://www.mtv.fi/bigbrother2014

 

Historiaa

Historiaa: Suomen Big Brother 2022

Julkaistu 05.05.2023 09:00

Asukkaat toteuttivat jumalteemaisen kuvaussession päivätehtävänä viikolla viisi. Kuva: © Nelonen Media.

Big Brother koki isot sääntömuutokset kaudelle 2022. Sääntöjä uudistettiin perustavanlaatuisesti Big Brotherin perusajatukseen nähden, jossa nime...

Historiaa: Suomen Big Brother 2021

Julkaistu 25.04.2022 14:41

Ketjureaktio-kauppatehtävän loppusuoritus oli kauden yksi jännittävimpiä yksittäisiä hetkiä. Asukkaat valmistautumassa loppusuoritukseen Anssin asettaessa kuulan radalle. Kuva: © Nelonen Media.

Kausi 2021 nähtiin pikavauhtia julkkiskauden...

Historiaa: Suomen Julkkis-Big Brother 2021

Julkaistu 24.08.2021 11:46

Julkkisasukkaat koolla sohvaryhmällä kauden ensimmäisessä tehtävässä, tutustumisen kolmiottelussa. Kuva: © Nelonen Media.

Fanisivut.netin Suomen BB-kausien historiasta...

Historiaa: Suomen Big Brother 2020

Julkaistu 08.02.2021 15:31

Talo ja mökki yhdistyivät kolmannen viikon loppupuolella. Kuva: © Nelonen Media.

Kaikkiaan kahdestoista Suomen BB-kausi käynni...

Historiaa: Suomen Big Brother 2019

Julkaistu 17.03.2020 09:00

Big Brother Suomi -logo. Kuva: © 2019 Nelonen Media

Big Brother piti taukoa viisi vuotta ennen ku...

Historiaa: Suomen Big Brother 2014

Julkaistu 01.06.2015 09:57

Big Brother ylitti syksyllä 2014 suomalaisen tv...

Historiaa: Suomen Julkkis-Big Brother 2013

Julkaistu 06.04.2014 12:38

Suomen ensimmäinen Julkkis-Big Brother näki päi...

Historiaa: Suomen Big Brother 2012

Julkaistu 02.09.2013 20:15

Kahdeksas kausi muistetaan runsaasta asukasmäär...

Historiaa: Suomen Big Brother 2011

Julkaistu 26.07.2012 23:34

Kuudennen kauden Finaalissa ei ilmoitettu Big B...

Historiaa: Suomen Big Brother 2005-2011

Julkaistu 19.07.2011 19:12

Johdanto

Suomen Big Brotherin tarina lähti lii...

Aikajana

Aikajana: Suomen Big Brother 2022

Julkaistu 16.05.2023 14:56

Ruutukaappaus Big Brother 2022 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Vuonna 2022 nähtiin Suomessa Big Brotherin 15. kausi, kun vajaan vuoden tauon jälkeen nähtiin uusi normaalikausi. Fanisivut.netin aikajanasarjass...

Aikajana: Suomen Big Brother 2021

Julkaistu 27.07.2022 09:00

Ruutukaappaus Big Brother 2021 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Vuonna 2021 nähtiin Suomessa myös toinen BB-k...

Aikajana: Suomen Julkkis-Big Brother 2021

Julkaistu 27.08.2021 09:00

Ruutukaappaus Julkkis-Big Brother 2021 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Fanisivut.netin Aikajana-sarja saa jatkoa. Ju...

Aikajana: Suomen Big Brother 2020

Julkaistu 12.03.2021 08:00

Ruutukaappaus Big Brother 2020 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Suomen Big Brother sai jatkoa vuonna 2020 uud...

Aikajana: Suomen Big Brother 2019

Julkaistu 24.03.2020 12:33

Kauden 2019 aikajana. Grafiikka: Knightlab.com.

Suomen Big Brother palasi viiden vuoden tauol...

Aikajana: Suomen Big Brother 2014

Julkaistu 02.08.2016 09:00

Suomen Big Brotherin kymmenes Big Brother käynn...

Aikajana: Julkkis-Big Brother 2013

Julkaistu 19.07.2016 09:00

Pitkään spekulaatioissa ollut Big Brotherin suo...

Aikajana: Suomen Big Brother 2012

Julkaistu 05.07.2016 09:00

Kahdeksas Big Brother saatiin käyntiin s...

Aikajana: Suomen Big Brother 2011

Julkaistu 21.06.2016 09:00

Salaisuuksia sisältänyt Suomen...

Aikajana: Suomen Big Brother 2010

Julkaistu 07.06.2016 09:00

Kuudennella kaudella Suomen Big Brotherissa s...

Aikajana: Suomen Big Brother 2009

Julkaistu 24.05.2016 09:00

Viidennellä kaudella Suomen Big Brotheri...

Aikajana: Suomen Big Brother 2008

Julkaistu 10.05.2016 09:00

Suosionsa huipulla ollut Big Brother eteni ne...

Aikajana: Suomen Big Brother 2006

Julkaistu 12.04.2016 09:00

Toinen kausi Big Brotheria Suomessa näht...

Aikajana: Suomen Big Brother 2005

Julkaistu 29.03.2016 09:00

Suomen Big Brotherin ensimmäinen kausi n...

Tilastoja

Tilasto: Suomen Big Brotherin asukkaat 2005-2022

Julkaistu 08.06.2015 10:05

Big Brother 2022 -alkuperäisasukkaat normaalikaudella syksyllä 2022. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Suomen Big Brotherissa on kahdentoista kauden aikana nähty lähes 300 asukasta. Kuka on BB-historian nuorin asukas, entä vanhin ja mikä on asukkai...

Tilasto: Suomen Big Brotherin häätö- ja voittajaäänestykset 2005-2022

Julkaistu 07.10.2015 11:16

Big Brother 2022 -voittajaäänestyksen lopputulos: Reeo on BB-voittaja ennen Lauraa. Kuva: © Nelonen Media.

Big Brotheriin kuuluu olennaisena osana häätö ...

Tilasto: Suomen Big Brotherin katsojaluvut 2005-2022

Julkaistu 15.06.2015 10:18

Big Brother Suomi -logo 2022. Kuva: © Nelonen Media.

Big Brother kiinnostaa katsojia Suomessa, vai...

Tilasto: Big Brother häätölähetyksen katsojalukuja

Julkaistu 08.09.2015 09:00

Elina Kottonen on juontanut BB:n häätölähetyksiä viiden kauden ajan. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Häätölähetys ja häätö ovat Big Brotherin viik...

Tilasto: Big Brotherin Pääohjelman ja Viikkolähetyksen katsojalukuja

Julkaistu 01.09.2015 09:00

Kimmo Vehviläinen ja Alma Hätönen ovat juontaneet BB-Viikkolähetystä kaudesta 2019 lähtien. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Big Brotherin Pääohjelmissa ja Viikkolähetyks...

Tilasto: BB Extran katsojalukuja

Julkaistu 04.09.2015 09:00

BB Extran tarkoitus oli olla Big Brotheria taus...

Tilasto: Big Brotherin erikoisohjelmien katsojalukuja

Julkaistu 11.09.2015 09:00

Big Brother-kausien yhteydessä on esitetty runs...

Yleistä

Suomen Big Brotherin voittajat 2005-2022

Julkaistu 25.05.2015 09:00

Reeo pelasi Big Brotherin läpi ja oli BB-voittaja vuonna 2022. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Toiselle kymmenelle tuotantokausissa päässyt Big Brother on saanut vuosien varrella 15 voittajaa. Esittelemme tässä lyhyesti kaikki Suomen Big Br...

BB-talot Suomessa 2005-2022

Julkaistu 18.08.2019 22:38

BB-talon keittiö erotettiin seinällä olohuoneesta kaudella 2022. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Suomen Big Brotheria on tehty kaksitoista kau...

Kaupankäynti ja talous Suomen Big Brotherissa 2005-2022

Julkaistu 07.08.2019 09:00

Heidi ja Laura kauppaostoksilla kaudella 2022. Kuva: © Nelonen Media.

Suomen Big Brotherissa on asukkaiden elämää s...

Tällä päivämäärällä tapahtui: Suomen Big Brother alkoi

Julkaistu 28.08.2019 08:00

Tänä päivänä 14 vuotta sitten, elokuun 28. vu...

Aikamatka Suomen Big Brotheriin 2005-2013

Julkaistu 16.08.2014 10:26

Suomen Big Brotheria on tehty yhdeksän kautta j...

Miten Suomen Big Brotherin asukkaat 2005-2019 sijoittuivat kartalle?

Julkaistu 28.09.2015 08:24

Suomen BB-asukkaiden jakautuminen maailmankartalle 2005-2019. Grafiikka: © 2020 ZeeMaps, Jarkko Nieminen / Fanisivut.net.

Suomen Big Brotherissa on ollut kautta aikain...

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.