Historiaa: Suomen Big Brother 2012

Kahdeksas kausi muistetaan runsaasta asukasmäärästä avausiltana, suuresta naisasukkaiden määrästä ja negatiivisuuden ja kyräilyn määrästä. Tämä ei voinut olla näkymättä mm. Big Brotherin käsittelyssä lukuisilla keskustelupalstoilla ja BB-ohjelmien katsojamäärissä, jotka suorastaan romahtivat vuonna 2012.

Suomen kahdeksas Big Brother käynnistyi 27. elokuuta ja 98-päiväinen kausi päättyi Finaaliin 2. joulukuuta.

Kahdeksas kausi alkoi runsaalla asukasmäärällä, kun peräti 19 asukasta astui BB-taloon ensimmäisenä iltana. Tämä aiheutti sen, että osa asukkaista ei mahtunut nukkumaan kahteen makuuhuoneeseen. Asukkaissa oli erikoista myös se, että heistä peräti 15 oli naisia ja miehiä oli vain neljä. Naisten joukossa oli vielä kaiken lisäksi näyttelijä nimeltä Milla, joka osoittautui Seitsemän päivää -lehden toimittajaksi oikeassa elämässä.

Kaudesta jäi monelle mieleen sen negatiivisuus. Negatiivisuuden luojina olivat pitkälti talon vanhimmat naisasukkaat Anne, Ira, Irina ja Teija, jotka saivat lietsottua negatiivisuuteensa osan nuoremmista naisista ja myös muutaman miehen. Vanhemmat naiset loivat taloon BB Extra -juontaja Cristal Snow'n lanseeraaman "mammat vs. missit" -asetelman.

Taloon muodostuneen juoruringin johtajina olivat Anne ja Teija ja Teijan asema sen kuin vahvistui Annen häädön jälkeen. Naisten juoruilu lähinnä toisista naisista oli paikoitellen hyvinkin ilkeää ja kauheaa kuultavaa. Luonnollisesti kasvotusten oltiin mielin kielin, joita oli hetkeä aiemmin tylytetty oikein urakalla. Välillä meininki muistutti perinteistä koulukiusausta, jota yleensä nähdään vain koulujen tupakkapaikoilla tai vastaavissa.

Kuin kaiken huipentumana, voittajaksi kruunattiin Teija. Ilmeisesti herttaisen mummon esittäminen muiden nähden ja esim. suorissa Talk Show -lähetyksissä meni läpi suureen yleisöön. Kakkoseksi tullutta Iidaa ei auttanut edes se, että hän oli yksi suurimmista haukutuista kauden aikana. Myönnettäköön, että Iidassakin oli omat heikkoutensa ja ärsyttävät puolet persoonassaan, mutta ilkeäksi häntä ei voinut sanoa.

Nimeämisiin uusi käänne

Yksi mielenkiintoisimmista elementeistä kauden aikana olivat nimeämisiin tuotu uusi käänne: lisänimeämispisteet. Kukin asukas sai määräämättömäksi ajaksi kolme lisäpistettä, jotka sai käyttää milloin tahansa nimeämisten ollessa käynnissä.

Pisteet tulivat käyttöön kesken kauden ja ne poistuivat käytöstä ennen kauden loppua. Lisäpisteillä asukas sai suuren vallan, kun käytännössä muutama asukas pystyi vaikuttamaan siihen, ketkä tulivat nimetyiksi. Mielenkiintonsa systeemiin toi se, milloin kukin käytti lisäpisteensä, vai käyttikö ollenkaan. Osa asukkaista ei ehtinyt käyttää niitä ennen kuin Big Brother poisti ne käytöstä.

Elokuun lopussa alkanut kahdeksas BB-kausi käynnistyi hyvin katsojalukemin mm. Kickoffin osalta, mutta aika nopeasti katsojaluvut kääntyivät laskuun. Kauden edetessä katsojaluvut romahtivat oikein kunnolla jonnekin kakkoskauden tasolle ja kuin alleviivauksena Finaalin katsojaluvut olivat Suomen BB-historian toiseksi huonoimmat.

Mikä meni vikaan?

Syitä heikkoon katsojamenestykseen oli useita. Tuotanto oli urautunut, eikä uusia ideoita syntynyt paljoakaan. Viikkotehtävät olivat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta luvattoman heikkoja, eikä asukkaita rangaistu juuri mistään. Lisäksi tietyillä asukkailla tuntui olevan omat säännöt ja he saivat rikkoa BB-talon sääntöjä miten sattuu ja "rangaistuksena" tulevat korkeintaan nuhtelut.

Asukkailla ei myöskään tuntunut olevan haasteita talossa, sillä he saivat elää lähes koko kauden yltäkylläisyydessä. Pöydät notkuivat, vaikka viikkotehtävät välillä epäonnistuivat. Tuotanto ei lupaustensa mukaisesti tuonut taloon kurjuutta, vaikka asukkaat veivät osan viikkotehtävistä läpi vain pronssisen palkinnon arvoisesti. Lähetysten katsomista ei myöskään auttanut se, että myös tv-ohjelmat jatkoivat samaa vanhaa kaavaansa. Uusi studio ei paljon auta, jos esimerkiksi Talk Show't ovat yhtä tilannekatsausta.

Heikon Finaalin jälkeen Suomen Big Brotherin tilanne ei näyttänyt mairittelevalta. Finaalilähetyksen lopussa ei ilmoitettu BB:n jatkosta ja heti heräsivät epäilykset Big Brotherin loppumisesta Suomessa. Keväällä 2013 tuli kuitenkin tieto, että BB jatkuu, tällä kertaa julkkisversiona. Suomen ensimmäinen Julkkis-Big Brother käynnistyy 3.9.2013.

Ohjelmat: Big Brother 2012 alkaa!, Big Brother, Big Brother Extra, Big Brother Talk Show, Big Brother Finaali, Big Brother Extra: Missä he ovat nyt?, Big Brother Extra: Parhaat palat.

Juontajat: Elina Viitanen (TalkShow, Kickoff, Finaali, BB Extra), Cristal Snow (BB Extra, Kickoff, Finaali)

Kotisivut: http://www.sub.fi/bigbrother2012


Tulosta   Sähköposti