Tilasto: Big Brother Talk Show'n katsojalukuja

Big Brother Talk Show oli BB-viikon huipennus. Puolentoista tunnin suorassa lähetyksessä BB-talosta yleensä häädettiin asukas tai asukkaita.

Suora lähetys nähtiin sunnuntaisin kello 21. Talk Show'n juontajina nähtiin kymmenen kauden aikana viisi eri juontajaa ja vuosina 2010-2011 peräti juontajapari Susanna Laineen ja Elina Viitasen voimin. Ohjelman pitkäikäisin juontaja oli kolme kautta (2007-2009) Talk Show'n puikoissa ollut Vappu Pimiä.

Talk Show'n katsojaluvut voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään. Vähiten katsojia keräsivät alkuvuosien kaudet 2006 ja 2007 sekä loppuvuosien kaudet 2012 ja 2014. Huippukatsojamäärät osuivat vuosiin 2008 ja 2009, joista jälkimmäinen oli tasaisempi, kun vuonna 2008 katsojaluvut muistuttivat vuoristorataa. Huippuvuosien jälkeen vuosina 2010-2011 katsojaluvut putosivat vain hieman ennen todellista romahdusta.

Ennätysyleisönsä, 623 000 katsojaa, Talk Show teki vuonna 2009 viikolla 46. Kyseisenä vuonna Talk Show ylitti maagisen 600 000 katsojan rajan peräti neljä kertaa ja ohjelma teki koko kauden keskiarvoennätyksensä 585 000 katsojalla. Kokonaisuudessaan heikoimpia katsojalukuja Talk Show veti vuonna 2014, jolloin ei kertaakaan päästy edes yli 400 000 keskikatsojamäärään, mutta historiansa heikoimmat lukemat, 288 000 katsojaa, Talk Show sai vuonna 2012 viikolla 43.

Alkuvuosina Big Brother Talk Show'ssa häädettiin yksi tai useampi asukas ja haastateltiin häädetty tuoreeltaan. Lisäksi ohjelmassa oli nimensä mukaisesti mukana studiovieraina mm. julkkiksia, entisiä asukkaita tai häätöuhan alla olevien asukkaiden läheisiä sekä nähtiin viikon parhaita paloja. Ensimmäisellä kaudella Talk Show'ssa oli jopa live-bändejä, jotka esiintyivät ohjelmissa, joissa vain julkistettiin nimeämisten tulokset ja käynnistettiin häätöäänestys. Vuonna 2005 BB-talosta häädettiin asukas vain joka toinen viikko aivan viimeisiä viikkoja lukuun ottamatta.

Talk Show'n ideaa toteutettiin kohtuullisen hyvin vielä kaksi ensimmäistä kautta ja osan kolmattakin. Sitten jotain tapahtui ja lähetystä lähdettiin muuttamaan äänestysten kiritysshow'ksi, joka meni pahemmaksi ja pahemmaksi joka vuosi.

Ohjelman juontajat saivat katsojilta haukut ohjelman rakenteesta ja rahastuksesta, vaikka heillä tuskin oli valittuun linjaan suurtakaan vaikutusvaltaa. Talk Show'ssa nähtiin äänestysohjeiden ja -tilanteiden lisäksi viikon ajalta kyhättyjä klippjä, joiden ajatus oli liian usein kateissa. Kaiken lisäksi klippien sisältö oli monesti nähty jo muutamaan kertaan viikon aikana Extroissa ja Päälähetyksissä, eli ne eivät Big Brotherin suurkuluttajille tarjonneet mitään uutta.

Talk Show'sta muodostui rahantekokone, jossa laadulla ei ollut juurikaan merkitystä ja hyvät hetket jäivät harvinaisuuksiksi. Juontajaakin vaihdettiin monta kertaa kymmenen kauden aikana, mutta tällä ei ollut suurempaa vaikutusta, koska ohjelman rakenne oli pielessä, eivät juontajat. Äänestysohjeita olisi voitu laittaa lukemaan vaikka legendaarinen Puhuva pää.

Äänestysrahastus Talk Show'ssa alkoi siis näkymään ohjelman katsojaluvuissa. Jostain syystä johtopäätöksiä tästä ei tehty, vaikka merkit olivat selvästi ilmassa etenkin viimeisinä vuosina. Talk Show'n rakenne pysyi samanlaisena loppuun asti ja äänestystilanteita toitotettiin äärimmäisyyksiin asti. Ainoastaan silloin tilannetiedotuksia rajoitettiin tai niistä ilmoitettiin poikkeavasti, kun erot olivat poikkeuksellisen suuret.

Grafiikassa voi tarkastella kunkin vuoden keskikatsojalukuja viemällä hiiren kaavion alapuolella olevien vuosilukujen päälle, jolloin kaaviossa näkyy vahvennettuna valittu vuosi.

Grafiikka Suomen Big Brotherin viikon katsotuimman Talk Show'n keskikatsojamääristä vuosina 2006-2014. Grafiikka näkyy isompana täällä.

Lähteet:
Finnpanel Oy / TV-mittaritutkimus
BB Plazan keskustelupalsta


Tulosta   Sähköposti