Historiaa: Suomen Julkkis-Big Brother 2013

Suomen ensimmäinen Julkkis-Big Brother näki päivänvalon syksyllä 2013. Ennen julkkiskautta Suomessa oli nähty kahdeksan normaalikautta, kunnes julkkikset pääsivät BB-taloon. Monet fanit olivat toivoneet Julkkis-BB:tä jo vuosia myös Suomeen monien muiden maiden tapaan.

Kahdeksannen BB-kauden jälkeen oli jälleen spekulaatioita, jatkuuko Big Brother Suomessa ollenkaan. Kauden 2012 BB-Finaalin jälkeen ei kerrottu uudesta kaudesta ja päätöstä jatkosta jouduttiin odottamaan alkuvuoden ajan.

Lopulta tieto uudesta kaudesta saatiin suunnilleen samoihin aikoihin kuin aikaisempina vuosina, eli maaliskuun alussa. Maaliskuussa 2013 Sub tiedotti, että Suomessa nähdään tulevana syksynä ensimmäinen Julkkis-Big Brother. Kausi nähtäisiin normaalina lyhyempänä, jonka epäiltiin johtuvan Subin emoyhtiö MTV:n säästökuurista ja talousvaikeuksista. Vain 41 päivää kestänyt kausi alkoi 3. syyskuuta ja se päättyi 13. lokakuuta.

Pitkin kevättä ja kesää spekulaatiot BB-taloon muuttavista julkkiksista kävivät kuumina esimerkiksi keskustelupalstoilla. Subilta vakuutettiin, että aikaisemmissa tosi-tv -tuotannoissa tai BB-tuotannoissa mukana olleita kilpailijoita ei käytettäisi ja julkkisasukkaat yllättäisivät myös katsojat.

Tuotannon puheet olivat jälleen kovat kauden alla. Valitettavasti tarjolla oli taas vain vähän villoja, vaikka Julkkis-BB:n avausillan ennätykselliset katsojaluvut antoivat ehkä muuta olettaa. Asukaskattaus oli lopulta pettymys ja todellisia julkkiksia ei ollut juuri Andy McCoyta ja Frederikiä lukuun ottamatta. Ja nähtiinhän niitä vanhoja tosi-tv -kilpailijoita kuin myös entinen BB-asukas.

Muutenkaan Julkkis-Big Brother ei hurraahuutoja kerännyt. Asukkaat saivat elää yltäkylläisyydessä ja juhlia piisasi illasta toiseen. Muunlaista aktiviteettia ei asukkaille oikein keksittykään, tehtävät pois lukien. Tehtävissäkään ei usein ollut kehumista ja kaiken kaikkiaan Big Brother oli asukkaita kohtaan hyvin lepsu. Tilannetta kuvaa hyvin viimeisen illan tilanne asukkaiden kapinoidessa, joka toisaalta purkautui asukkaiden tupakanhimoon - tuotannon onneksi.

Huippuhetket vähissä

Kuuden viikon pituisen kauden voittajaksi selviytyi taikuri Jori A. Kopponen, joka kuittasi itselleen 25 000 euron voittopotin. Voittaja sai kunnian lahjoittaa 5 407 euron arvoisen tehtäväpotin hyväntekeväisyyteen SPR:n nuorten turvataloille. Julkkiskauden erityispiirteisiin kuulunutta tehtäväpottia kerrytettiin tehtävissä, joita asukkaat suorittivat kauden aikana.

Mistään huippukäänteistä Julkkis-BB:tä ei valitettavasti muisteta. Yksi mielenkiintoisimmista käänteistä nähtiin jo ensimmäisenä yönä, kun Andy joutui nimeämään yksin kolme asukasta häätöäänestykseen. Tuotannon mielikuvitus ei riittänyt tuottamaan mielenkiintoista sisältöä edes kuudeksi viikoksi, joka näkyi väistämättä kauden mittaan heikkenevinä katsojalukuina. Jopa asukkaat olivat harvinaisen tympääntyneitä kauteen ja he odottivat suorastaan innolla pääsemistään pois talosta.

Osa asukkaista halusi ulos jopa ennen aikojaan, sillä julkkiskausi muistetaan pitkälti talosta poistamisista ja luovuttamisista. Peräti neljä asukasta jouduttiin poistamaan talosta, kaksi näistä väkivaltaisen käytöksen takia. Lisäksi kaksi asukasta luovutti ja vielä useampi uhkasi luovuttaa. Todennäköisesti luovuttamisia ja yllättäviä poistumisia voidaan osittain selittää sopimusteknisillä syillä, joissa jotkut olivat sopineet tuotannon kanssa, että he ovat mukana vain tietyn määrän viikkoja.

Täydelliseksi pannukakuksi jääneelle julkkiskaudelle ei voi povata jatkoa ja onkin todennäköisempää, että tämä jäi Suomen ensimmäiseksi ja viimeiseksi julkkiskaudeksi. Suomessa ei yksinkertaisesti saada tarpeeksi isoja tähtiä mukaan, eivätkä suomalaiset osaa tehdä kunnollista Julkkis-BB:tä. Rahkeet riittänevät hädin tuskin "normikauden" vetämiseen, kun ei tarvitse nuoleskella C-luokan julkkisten takapuolta.

Ohjelmat: Julkkis Big Brother alkaa!, Julkkis Big Brother, Julkkis Big Brother Talk Show, Julkkis Big Brother Finaali, Julkkis Big Brother Extra.

Juontaja: Mari Sainio (kaikki lähetykset)

Kotisivut: www.sub.fi/bigbrother2013


Tulosta   Sähköposti