Historiaa: Suomen Big Brother 2021

Ketjureaktio-kauppatehtävän loppusuoritus oli kauden yksi jännittävimpiä yksittäisiä hetkiä. Asukkaat valmistautumassa loppusuoritukseen Anssin asettaessa kuulan radalle. Kuva: © Nelonen Media.
Ketjureaktio-kauppatehtävän loppusuoritus oli kauden yksi jännittävimpiä yksittäisiä hetkiä. Asukkaat valmistautumassa loppusuoritukseen Anssin asettaessa kuulan radalle. Kuva: © Nelonen Media.

Kausi 2021 nähtiin pikavauhtia julkkiskauden jälkeen syksyllä 2021. Kolmiviikkoisen julkkiskauden ja uuden normikauden välissä oli vain reilut kolme kuukautta.

Uudistettuun ja isompaan BB-taloon muutti 5. syyskuuta 16 asukasta, joista naisia ja miehiä oli kumpiakin kahdeksan. Asukkaat muuttivat tällä kertaa kaikki saman katon alle ja jokaiselle löytyi myös petipaikka jo heti ensimmäiseksi yöksi. Hauskoilta kommelluksilta ei kuitenkaan vältytty, etenkään Laura-nimisten asukkaiden suhteen.

BB-talo oli kevään julkkiskaudelta tuttu, mutta asukkaiden käytössä oli lisää tiloja, joita he saivat käyttöönsä aina tarpeen vaatiessa kauden edetessä. Talosta löytyi mm. sviitti ja paluun Suomen BB-taloon tekivät myös oikea kauppa ja kioski. Tehtäväalue oli kevään tapaan sisätiloissa, samassa paikassa BB-studion kanssa, mistä päivittäiset BB-lähetykset tehtiin.

Kauppatehtävät korvasivat viikkotehtävät

Tehtävien puolella asukkaiden viikottaisten ruokatavaroiden ja muiden hyödykkeiden ansaitseminen meni uusiksi. Viikkotehtävät korvattiin kauppatehtävillä, jolla asukkaat ansaitsivat ostossekunteja kauppaan, joiden puitteissa he saivat tehdä viikottaiset ruokaostoksensa BB-valinnasta.

Kauppatehtävät koskivat pääsääntöisesti kaikkia asukkaita ja he suorittivat annettua tehtävää yhteiseksi hyväksi. Joissakin tapauksissa tehtävät koskivat vain osaa porukkaa, kun asukkaat kilpailivat joukkueissa. Ostossekuntien määrittely vaihteli tehtävästä toiseen ja niiden ansaitseminen perustui esimerkiksi kerättyyn määrään, Big Brotherin arvioon tai katsojaäänestykseen. Asukkailla oli kauden aikana ostoksille aikaa muutamasta kymmenestä sekunnista vajaaseen 300 sekuntiin.

Kauden rankin kauppatehtävä oli kolmannen viikon kryptovaluutan louhinta Lemmenjoella, joka aiheutti Sannin ja Laura L:n kauppatehtävän luovuttamisen. Sanni sai viikolla paniikkikohtauksen ja Laura L. ei kestänyt kylmyyttä. Myös Jasmiinan hermot olivat tehtävässä koetuksella, eikä hän peitellyt sitä, että tehtävä oli hänen mielestään kauden kauhein.

Taavi toimi muurahaisviikolla mm. muurahaistoukkien varhaiskasvattajana. Kuva: © Nelonen Media.
Taavi toimi muurahaisviikolla mm. muurahaistoukkien varhaiskasvattajana. Kuva: © Nelonen Media.

Kovimmat tunteenpurkaukset ja välien kiristymiset koettiin luultavasti muurahaisviikolla, kun asukkaat elivät kauppatehtävän tiimellyksessä muurahaisyhteisössä neljännellä viikolla. Edellisen viikon rankka tehtävä ei voinut olla näkymättä ja roolitehtävä toi esiin asukkaista erilaisia puolia ja viikon käytös aiheutti muutamien asukkaiden kohdalla keskustelua jälkeenpäin. Vaikka osa veti roolitehtävän roolinsa mukaisesti, kaikki tähän eivät pystyneet ja ostossekunnit jäivät varsin pieneksi.

Hermojen kiristystä toivat myös viikoilla 6 ja 7 nähdyt viikkokilpailut, joissa asukkaat jaettiin joukkueisiin. Kilpailu häätöäänestykseltä pelastumiselta toi taloon vastakkainasettelua, joka vaikutti esimerkiksi Juhaniin hyvin vahvasti ja hänen motivaationsa koko BB:tä kohtaan heikkeni. Peli meni välillä likaiseksi, kun esimerkiksi Pekan mielestä kaikki keinot olivat sallittuja vastustajan nujertamiseksi.

Häätöäänestykseen monella eri tavalla

Nimeämisten ja häätöjen osalta nimeämisiä nähtiin seitsemänä viikkona. Viidellä viikolla häätöäänestykseen joutuvat asukkaat määriteltiin jollain muulla tavalla kuin nimeämisillä. Tuotanto perusteli muiden keinojen käyttämistä nimeämisten lisäksi, jotta nimeämisiin saataisiin hajontaa, etteivät aina samat asukkaat joutuisi häätöäänestykseen.

Normaaleistakin nimeämisistä esimerkiksi viikolla 7 vain puolet asukkaista sai nimetä, koska he olivat voittaneet viikkokilpailun. Edellisellä viikolla viikkokilpailussa voittaja puolestaan pelastui häätöäänestykseltä. Lisäksi nimeämisiä tuli sotkemaan nimeämis- ja koskemattomuuskilpailut, joissa niiden voittajat pääsivät vaikuttamaan nimettyihin asukkaisiin. Viikolla 5 taloon tulleet uudet asukkaat saivat valita asukkaat häätöäänestykseen.

Yhden kerran kauden aikana käytettiin myös käänteistä häätökäytäntöä, kun katsojat pääsivät äänestämään nimeämisäänestyksessä, ketkä asukkaista joutuvat häätöäänestykseen. Nimeämisäänestyksessä kaksi vähiten ääniä saanutta asukasta, Melody ja Laura R., joutuivat häätöäänestykseen. Häätöäänestyksessä asukkaat häätivät suorassa lähetyksessä BB-talosta Laura R:n.

Ville joutui häätöäänestykseen, kun aikapommi räjähti hänen käsissään viikolla 11. Kuva: © Nelonen Media.
Ville joutui häätöäänestykseen, kun aikapommi räjähti hänen käsissään viikolla 11. Kuva: © Nelonen Media.

Viikolla 11 oli todellinen häätöjen superviikko, kun peräti kolme asukasta häädettiin kolmessa eri häätöäänestyksessä viikon aikana. Keskiviikkona talosta häädettiin Ville, perjantaina Samir ja sunnuntaina Pekka. Keskiviikon ja perjantain häätöihin asukkaat määräytyivät eliminaatiokisojen tulosten perusteella ja lisäksi keskiviikkona häädetyllä Villellä räjähti taloon tuotu aikapommi käsissään, joka vei miehen häätöäänestykseen. Sunnuntaina talosta häädettiin normaalissa häätöäänestyksessä, johon asukkaat nimettiin nimeämisissä, mitkä järjestettiin poikkeuksellisesti perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Osa häädöistä oli dramaattisempia kuin toiset. Vahvoja reaktioita koettiin etenkin talon sisällä, kun jollekin tärkeä henkilö poistui talosta. Syksyllä 2021 oli tyypillistä, että talosta häädettiin ensin pelkkiä naisia niin, että vasta viikolla 8 häädettiin ensimmäinen mies, Juhani, kun tätä ennen oli häädetty kahdeksan naista. Naisten häätämistä vauhditti viikolle 4 sijoitettu tuplahäätö.

Sannin ja Katjan tuplahäätöön liittyy yksi dramaattisimmista tapahtumista, kun Katja romahti häätönsä jälkeen studiossa, eikä häntä nähty julkisuudessa häätölähetyksen jälkeen. Katja voi kuitenkin hyvin, vaikka osallistuminen Big Brotheriin oli hänelle rankkaa. Tämä oli jo nähtävissä ennen häätöä, koska Katja pelkäsi, mitä tapahtuu, kun hän poistuu talosta ja hän reagoi häätöäänestykseen joutumiseen poikkeuksellisen vahvasti.

Ruokarangaistuksia

Rangaistuslinja oli tälläkin kaudella tuttua Big Brotherin aikaisemmista vuosista. Rangaistuksia jaettiin lepsusti, jos jaettiin. Asukkaat saivat puhua aiheista, jotka rikkoivat sääntöjä, eikä niihin juuri puututtu.

Mitään kovia rangaistuksia ei jaettu, jotka olisivat tarinallisesti luoneet jotain viihdettä ja yhteentörmäyksiä taloon. Mielikuvitus tuntui puuttuvan ja lähes ainoa tapa rangaista asukkaita oli viedä heidän ruokatarvikkeensa, jotka he olivat ansainneet tehtävistä. Välillä ruokia vietiin jopa ilman perusteita, jotka entisestään laskivat motivaatiota tehtäviin tai sääntöjen noudattamiseen.

Tuotannon missattu mahdollisuus

Yksi kauden erikoiskäänteistä oli Minnan paluu BB-taloon häätönsä jälkeen. Minna häädettiin normaalin häätöäänestyksen päätteeksi viikolla 2.  Big Brother kuitenkin päätti palauttaa Minnan taloon hämmentämään pakkaa ilman oikeutta voittaa BB:tä. Mitään erityistä tehtävää Minnalle ei annettu ja hän eli, kuten muutkin asukkaat, vaikka muut eivät tienneetkään Minnan olevan vain käymässä talossa.

Minnan reilun viikon visiitillä hän joutui lahjoittamaan nimeämispisteensä haluamalleen asukkaalleen, joka sai tuplapisteet nimeämisiin hänen itsensä tietämättä. Minna lahjoitti pisteensä Jasmiinalle, mutta tämän enempää hämmennystä ei juuri aiheutettu. Viimeisenä yllätyksenä Big Brotherilla oli asukkaiden huijaaminen, että Minna joutuisi häätämään jonkun asukkaan, kun kerrottiin, että Minna poistuu talosta.

Asukkaat seuraamassa Minnaa päiväkirjahuoneessa, kun Big Brother yritti huijata asukkaita huonolla menestyksellä. Kuva: © Nelonen Media.
Asukkaat seuraamassa Minnaa päiväkirjahuoneessa, kun Big Brother yritti huijata asukkaita huonolla menestyksellä. Kuva: © Nelonen Media.

Valitettavasti yllätys vesitettiin tuotannon puolesta. Ensiksikin asukkaat arvasivat käänteen olevan huijausta ja tämän lisäksi tekniikka petti ratkaisevalla hetkellä, eikä Minnan saama tehtävä "häädön" suorittamisesta kuulunut talon televisiosta. Tuotannon suunnitelman mukaan Minna olisi vain kertonut häätävänsä jonkun, mutta oikeasti tätä häätöä ei olisi tapahtunut, eikä Minna olisi ilmeisesti edes paljastanut kenet olisi häätänyt. Jos häätö olisi tapahtunut, Minna kertoi BB:lle päiväkirjahuoneessa, että olisi häätänyt Lassen.

Huutokauppaa finaalipaikasta

Finaaliviikolle Big Brotherissa selviytyi viisi asukasta. Big Brother 2021 -voitosta kamppailivat Aki, Anssi, Jasmiina, Lasse ja Taavi, mutta BB:llä oli heitä varten vielä viimeisellä viikolla odottamassa yksi houkutus: Big Brother järjesti huutokaupan, jossa olisi voinut ostaa itsensä ulos finaalista varma rahapotti taskussaan. Huutokaupassa summa nousi kuitenkin vain 3000 euroon, eikä kukaan asukkaista tarttunut siihen. Tämän jälkeen Big Brother määräsi jakamaan potin neuvotellen finalistien kesken.

Niinpä finaalissa nähtiin kaikki talossa yhä olevat asukkaat. Finaali poikkesi hieman aikaisemmista BB-finaaleista, sillä kauden huippuhetkiä katsottiin yhdessä finalistien kesken. Finalistit näkivät huippuhetket samaan aikaan talon sohvalta, kun katsojat näkivät ne televisiosta. Muuten finaali eteni vanhalla tavalla, eli finalisteja häädettiin talosta yksi kerrallaan, kunnes talossa oli enää kaksi asukasta.

Aki ja Jasmiina olivat kaksi viimeistä asukasta BB-talon sohvalla syksyllä 2021. Kuva: © Nelonen Media.
Aki ja Jasmiina olivat kaksi viimeistä asukasta BB-talon sohvalla syksyllä 2021. Kuva: © Nelonen Media.

Finaalissa talosta häädettiin järjestyksessä Lasse, Anssi ja Taavi. Viimeisinä taloon jäivät Aki ja Jasmiina, joiden välillä voitto ratkesi. Voittajaäänestys oli vuonna 2021 ennätystiukka kärkikaksikon välillä ja voiton kuittasi lopulta Jasmiina 0,2 prosenttiyksikön erolla Akiin. Jasmiina nousi voittoon takamatkalta, jossa hän oli ollut lähes koko voittajaäänestyksen ajan.

Kädenlämpöisyyttä havaittavissa

Big Brother 2021 oli BB-ohjelmien osalta samanlainen kuin edeltävät normaalikaudet. Lähetyksiä nähtiin Nelosella päivittäislähetysten muodossa maanantaista lauantaihin ja häätölähetykset tulivat sunnuntaisin. Kaikki tapahtumat oli nähtävissä suorana tuttuun tapaan Ruutu+:n 24/7-palvelussa ympäri vuorokauden.

Kausi oli periaatteessa hyvä, mutta jonkinlainen vetämättömyys sitä vaivasi. Asukkaat olivat aika tasapaksuja ja konsensukseen pyrkiviä, vaikka muutamia yhteenottoja nähtiinkin esimerkiksi Jasmiinan ja Samin välillä. Tehtävissä ja eri käänteissä nähtiin tuotannolta joitakin epäonnistumisia, joissa draamankaarta ei onnistuttu luomaan. Hehkutetuissa käänteissä sorruttiin Suomi-BB:n perisyntiin, eli ei viety toteutusta loppuun saakka, vaan tyydyttiin välimallin ratkaisuun.

Syksyllä toista kertaa käytössä ollut BB-universumi osoitti käytettävyytensä ja on terävöittänyt Suomen Big Brotheria ehdottomasti. Vaikuttaa siltä, että BB jatkuu Suomessa vielä hyvän aikaa, mutta se vaatii ehdottomasti kehittymistä joka vuosi ja tilojen käytön parantamista ja uusien mahdollisuuksien kartoittamista esimerkiksi ulkotehtäväalueen suhteen.

Se on kuitenkin jo varmaa, että Big Brother nähdään Suomessa jälleen syksyllä 2022.

Video: Jasmiina on Big Brother 2021 -voittaja. Lähde: Ruutu.fi / Nelonen Media.

Ohjelmat: Big Brother Suomi, Big Brother Suomi Live.

Juontajat: Alma Hätönen (Big Brother Suomi, Kickoff ja Finaali), Kimmo Vehviläinen (Big Brother Suomi, Kickoff ja Finaali), Elina Kottonen (Big Brother Suomi Live).

Kotisivut: https://www.bigbrother.fi/

Lähteet: Big Brother -nettisivut, BB Plaza ja Fanisivut.net arkisto.

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.