Tilasto: Suomen Big Brotherin häätö- ja voittajaäänestykset 2005-2019

Big Brotheriin kuuluu olennaisena osana häätöäänestykset, joissa katsojat häätävät asukkaita ulos BB-talosta. Suomen Big Brotherissa on ollut toisinaan myös muunlaisia äänestyksiä, joissa katsojat ovat mm. saaneet nimetä asukkaita häätöäänestykseen tai äänestää asukkaan finaaliviikolle.

Olemme ottaneet tarkasteluun äänestykset, joita Suomen Big Brotherissa on järjestetty vuosina 2005-2019. Tarkastelussa mukana ovat äänestykset, joissa katsojat ovat saaneet vaikuttaa BB-talon asukaskokoonpanoon pääasiassa häätöäänestyksin, mutta myös muita äänestyksiä on tarkastelussa mukana. Emme ole ottaneet huomioon muita kuin BB-tuotannon järjestämiä maksullisia puhelinäänestyksiä.

Vuodesta 2005 lähtien Suomen Big Brotherissa on järjestetty 114 häätöäänestystä, 11 voittajaäänestystä, neljä nimeämisäänestystä, neljä häätöäänestykseltä turvaan -äänestystä, kokelasäänestys, sala-asukasäänestys ja finaaliviikkoäänestys. Äänestystavat ovat hieman vaihdelleet vuosien varrella, mutta kaikki äänestykset ovat tapahtuneet netissä tai puhelimitse soittamalla tai lähettämällä tekstiviesti.

Häätöäänestyksissä on käytetty kolmea eri tapaa. Ensimmäisenä käytössä vuonna 2005 oli ns. miinus-äänestys, jossa äänestettiin kenet katsojat haluavat häätää BB-talosta. Vuosina 2006-2010 oli käytössä plus/miinus-äänestys, jossa sai antaa suosikille plussaa ja inhokille miinusta ja näiden erotus ratkaisi häädettävän asukkaan. Vuodesta 2011 lähtien on ollut käytössä ns. plus-äänestys, jossa äänestettiin asukasta kenet katsojat haluavat jäävän taloon. Tapa jatkui myös viiden vuoden jälkeen vuonna 2019, mutta yhden kerran kesken kauden käytettiin myös miinusäänestystä viikolla kahdeksan.

Voittajaäänestyksissä äänestetään nimensä mukaisesti voittajasta, mutta tapa ei ole ollut joka vuosi sama. Perinteisesti ns. plus-äänestyksellä voittajaa on haettu vuosina 2005-2007 ja 2011-2019. Tässä välissä vuosina 2008-2010 myös voittajaäänestyksessä oli käytössä plus/miinus-äänestys häätöäänestysten tapaan.

Erikoisäänestyksistä nimeämisäänestyksissä katsojat ovat saaneet äänestää asukkaita häätöäänestykseen. Näissä häätöäänestykseen on nimetty kahdesti eniten ääniä saaneita asukkaita ja kerran vähiten ääniä saaneita asukkaita. Nimetyistä asukkaista muut asukkaat häätivät yhden ulos talosta. Kaudella 2019 asukkaat äänestivät asukkaita turvaan häätöäänestykseltä vaiheittain ja lopulta kolme vähiten ääniä saanutta asukasta joutui varsinaiseen häätöäänestykseen.

Muista äänestyksistä kokelas- ja sala-asukasäänestykset ovat olleet periaatteessa häätöäänestyksiä, joissa eniten ääniä saaneet asukkaat ovat saaneet jäädä taloon. Finaaliviikkoäänestys on kerran järjestetty äänestys, jossa kaudella 2011 toisella viikolla katsojat saivat äänestää yhden asukkaan suoraan finaaliviikolle.

Tuloksissa puutteita enemmän ja vähemmän

Tähän artikkeliin on kerätty Suomen Big Brotherin edellä mainittujen äänestysten tuloksia. Tiedot on poimittu Big Brotherin nettisivuilta 2005-2019 ja Fanisivut.netin arkistoista. Tietoja ei ollut saatavilla kaikkien viikkojen äänestyksistä, sillä Big Brotherin tuotanto ei ole julkaissut prosenttiosuuksia ja/tai äänieroja jokaisesta äänestyksestä.

Äänestyksiä on ollut yhteensä 136, joista täydelliset tulokset on ollut saatavissa 107 äänestyksestä. Suurin puute on kaudelta 2006, jolloin tuotanto ei julkaissut yhdenkään häätöäänestyksen prosenttiosuuksia tai eroja. Toisen kauden tulosten lisäksi myös muilta kausilta tulokset puuttuvat muutamilta viikoilta tai joiltakin viikoilta on julkaistu vain osittaiset tulokset (esim. kolmen kärki).

Puutteellisista tuloksista tiedetään vain se, kuka asukkaista on häädetty, kuka on voittanut finaaliviikkoäänestyksen tai ketkä ovat tulleet nimetyksi. Kaikki äänestykset on listattu tämän äänestyksen lopuksi liitteinä, joista on katsottavissa kunkin vuoden äänestysten tulokset niiltä osin, kun tietoja on ollut saatavilla.

Häätöäänestysten ennätyksiä

Ennätyksissä tarkastelussa ovat vain häätö- ja voittajaäänestykset, sillä niistä on suurin ja vertailukelpoisin otos. Ennätykset on jaettu kolmeen kategoriaan häätöäänestyksissä ja kahteen kategoriaan voittajaäänestyksissä, koska äänestyksiä on järjestetty eri tavoin vuosien varrella.

Ensimmäisellä BB-kaudella äänestykset järjestettiin miinus-äänestyksinä, joissa eniten ääniä saanut asukas häädettiin BB-talosta. Kauden suursuosikki oli Perttu, joka oli mukana lähes kaikissa häätöäänestyksissä, mutta hän selvitti ne selvällä erolla. Lopulta Perttu voitti Suomen ensimmäisen Big Brotherin. Perttu saatiin ennätystilastoihin sekä suurimman että pienimmän miinus-äänestyseron tilastoihin. Tosin jälkimmäisessä äänestyksessä oli kolme asukasta ja Perttu oli tässä kolmas.


Jos kaavio ei näy kunnolla esim. mobiililaitteellasi, voit katsoa sen myös tästä.

 

Äänestystapaa muutettiin toisesta kaudesta alkaen ja otettiin plussat ja miinukset käyttöön. Plus/miinus-äänestyksessä katsojat saivat antaa plus- ja miinusääniä, joiden erotus ratkaisi häädettävän asukkaan. Tällä aikakaudella myös tuotannon suhtautuminen äänestyksiin muuttui aggressiivisemmaksi ja tilannetietoja kerrottiin katsojille entistä useammin ja avoimemmin nimien kanssa, joilla oli varmasti oma vaikutuksensa äänestysten tuloksiin.

Tulokset ainakin tiukkenivat ja isot erot asukkaiden välillä tulivat harvinaisemmiksi. Samalla myös tiukennettiin käytäntöä häätöäänestyksiin joutumisesta ja häätöäänestyksissä oli entistä enemmän asukkaita. Linja muuttui tuli kaudella 2009, kun tuotanto alkoi lipsua omista säännöistään häätöäänestykseen joutuvien asukkaiden määrää koskien. Myöhempinä kausina ei juurikaan enää noudatettu sääntöä, jossa kaksi eniten nimeämispisteitä saanutta asukasta joutui häätöuhan alle.

Yksi legendaarisimmista häätöäänestyksistä oli Markon ja Cheryllin välillä kaudella 2008 viikolla 3. Tällöin Markon häätöön päättynyt äänestys päättyi plus/miinus-äänestyksen kaikkien aikojen pienimpään eroon, 0,03 prosenttiyksikköä. Lähes yhtä pieni ero Esa J:n häädössä viikolla 4 kaudella 2009 vain 0,04 prosenttiyksikön erolla Markoon. Suurin ero nähtiin kaudella 2009 viikolla 7, kun häädetyksi tulleen Justiinan ero Markoon oli 71,90 prosenttiyksikköä.


Jos kaavio ei näy kunnolla esim. mobiililaitteellasi, voit katsoa sen myös tästä.

 

Kaudeksi 2011 äänestystapaa muutettiin seuraavan kerran, kun otettiin ns. plus-äänestys käyttöön. Tässä mallissa katsojat äänestivät sitä asukasta, kenet he haluavat jäävän taloon ja vähiten ääniä saanut asukas häädettäisiin BB-talosta. Asukkaiden väliset erot pienenivät häätöäänestyksessä käytetyn "kirityksen" vuoksi ja myös häätöäänestykseen joutumisen perusteet hämmensivät lähes viikosta toiseen.

Eniten kohahduttavin häätöäänestys koettiin kauden 2011 viikolla 14, vain viikkoa ennen finaalia. Tällöin monien suosikiksi niin BB-talon sisällä kuin sen ulkopuolella noussut ristiriitainen persoona Sebastian häädettiin talosta vain 0,01 prosenttiyksikön erolla Tanjaan. Plus-aikakauden suurin ero nähtiin myös kaudella 2011 viikolla 8, kun Terhi häädettiin talosta 16,52 prosenttiyksikön erolla Suviin.


Jos kaavio ei näy kunnolla esim. mobiililaitteellasi, voit katsoa sen myös tästä.

 

Voittajaäänestysten ennätyksiä

Suomen Big Brotherin voittajaäänestyksissä 2008-2010 käytetyn plus/miinus-äänestyksen pienin ero voittajan ratkaisemiseksi oli kaudella 2010, kun toista kertaa BB-talossa ollut Niko N. kuittasi voittopotin 1,07 prosenttiyksikön erolla kauden häätöäänestyskuningattareen Marikaan. Suurin erokaan ei ollut hirvittävä kaudella 2008, jolloin kesken kauden taloon tullut Anniina voitti 6,69 prosenttiyksikön erolla Teroon.


Jos kaavio ei näy kunnolla esim. mobiililaitteellasi, voit katsoa sen myös tästä.

 

Plus-äänestyksellä ratkaistu voittaja on ollut Suomen Big Brotherin yleisin tapa. Voittaja on ratkennut välillä isommalla, välillä pienemmällä erolla. Kaikkien aikojen pienin ero syntyi Julkkis-BB:ssä, kun Jori A. Kopponen voitti äänestyksen viimeisessä vaiheessa Niko Saarisen 1,68 prosenttiyksikön erolla. Suurin ero syntyi toistaiseksi viimeisellä kaudella 2014, kun Andte jyräsi voittoon murskaavalla 53,06 prosenttiyksikön erolla Annaan jättäen muille vain murusia.


Jos kaavio ei näy kunnolla esim. mobiililaitteellasi, voit katsoa sen myös tästä.

 

Tilastoja

Häätöäänestykset yht.    114
Miinus-äänestyksiä 9
Plus-äänestyksiä 43
Plus/miinus-äänestyksiä 62
Voittajaäänestykset yht.  11
Plus-äänestyksiä 8
Plus/miinus-äänestyksiä 3
Nimeämisäänestyksiä        4
Turvassa häädöltä 4
Kokelasäänestyksiä 1
Sala-asukasäänestyksiä 1
Finaaliviikkoäänestyksiä 1
ÄÄNESTYKSIÄ YHTEENSÄ:    136
Pisin yhtäjaksoinen äänestysputki:
8 häätöäänestystä - Marika 2010
Eniten äänestyksiä kaudessa:
12 häätöäänestystä - Marika 2010

Kaikkien häätö- ja voittajaäänestysten tilastot PDF-tiedostoina:

Kausi 2005
Kausi 2006
Kausi 2007
Kausi 2008
Kausi 2009
Kausi 2010
Kausi 2011
Kausi 2012
Kausi 2013 (Julkkis-BB)
Kausi 2014
Kausi 2019

Tiedostoissa on kaikkien häätöäänestysten tulokset, jotka ovat olleet julkisesti saatavilla. Häätöäänestysten eroissa mitataan eroa aina häädettyyn asukkaaseen. Tilastoissa mahdollisesti olevista virheistä voi ilmoitella kommentoimalla tähän artikkeliin tai palautelomakkeella.

Lähteet:
MTV Oy
Nelonen Media
Endemol Shine Finland Oy

Artikkelia on päivitetty 11.3.2020 kello 18.47: Otsikkoa on muokattu ja teksti ja tilastot on päivitetty ajan tasalle.


Tulosta   Sähköposti